Antena 3 CNN Externe Parlamentarii din Hong Kong cer suspendarea liderului susţinut de Beijing

Parlamentarii din Hong Kong cer suspendarea liderului susţinut de Beijing

Parlamentarii din Hong Kong cer suspendarea liderului susţinut de Beijing
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    09 Ian 2013   •   11:37

Parlamentarii democraţi din Hong Kong au iniţiat o acţiune fără precedent, solicitând suspendarea şefului executiv Leung Chun-ying, susţinut de Beijing, acuzat că încalcă legile proprietăţii, anunţă AFP.

Cei 27 de parlamentari care au semnat prima moţiune de suspendare din istoria regiunii îl acuză pe Leung de fals, neglijenţă în conduita exercitării funcţiei sale şi de încălcarea legii într-un caz de lucrări de extindere a locuinţei sale.

Acţiunea parlamentarilor, care are puţine şanse de a reuşi, vine ca urmare a protestelor din prima zi a anului, atunci când mai multe mii de oameni au ieşit pe străzi şi i-au cerut lui Leung să demisioneze şi au solicitat mai multe drepturi democratice.

Fosta colonie britanică, revenită sub administraţie chineză în 1997, are un statut  de semi-autonomie, dar nu-şi poate alege liderul prin vot popular.

Leung a devenit şeful executivului în luna iulie, fiind ales de un comitet format din 1.200 de persoane, majoritatea pro-Beijing.

China a promis instalarea sistemului votului universal direct pentru alegerea şefului executivului cel mai devreme în 2017 şi pentru alegerea parlamentului în 2020

Analiştii susţin însă că moţiunea are şanse mici, legislativul din Hong Kong fiind dominat de parlamentari pro-Beijing, în timp ce democraţii au doar 27 de mandate.

×
Subiecte în articol: hong kong China Beijing
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close