Antena 3 CNN Externe Parlamentarii moldoveni nu au reuşit să aleagă un nou preşedinte. Scrutinul se va repeta pe 28 mai

Parlamentarii moldoveni nu au reuşit să aleagă un nou preşedinte. Scrutinul se va repeta pe 28 mai

Parlamentarii moldoveni nu au reuşit să aleagă un nou preşedinte. Scrutinul se va repeta pe 28 mai
Sursa foto: vot
20 Mai 2009   •   15:11

Opoziţia din Republica Moldova a blocat alegerea preşedintelui ţării. Partidul Comunist, majoritar în Parlament, mai avea nevoie de un singur vot pentru a-şi desemna principalul candidat. Cu toate acestea, parlamentarii opoziţiei s-au solidarizat şi au blocat validarea premierului interimar Zinaidei Graceanîi în funcţia de şef al statului.

În ciuda faptului ca toţi cei 60 de parlamentari comunişti au votat-o pe Zinaida Greceanîi, mai trebuia ca un membru al opoziţiei sa treacă de partea puterii. Nu s-a întâmplat aşa. Scrutinul se va repeta în 28 mai, dar opoziţia este convinsă că nu se va schimba nimic şi vor urma alegeri anticipate.

Şedinţa parlamentului moldovean a început la ora 10. La votul pentru desemnarea preşedintelui s-au prezentat 98 din cei 101 de deputaţi. Trei membri ai opoziţiei, printre care şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoaca, au lipsit de la şedinţă.

Au urmat discursurile celor doi candidaţi, Zinaida Greceanîi, care a îndeplinit funcţia de premier în mandatul Voronin, şi Stanislav Groppa, de profesie chirurg. Ambii, propuşi de majoritatea comunistă. Opoziţia a anunţat la câteva zile după alegerile legislative din 5 aprilie că nu va participa la vot pentru ca scrutinul a fost fraudat.

După mai bine de o oră de la începerea şedinţei, deputaţii au început sa voteze pentru a-l alege pe preşedinele Republicii Moldova. A fost momentul în care reprezentanţii opoziţiei au părăsit sala şi au contribuit, astfel, decisiv la invalidarea scrutinului.

Antena3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close