Antena 3 CNN Externe Parlamentul european respinge propunerile pentru corpul diplomatic al UE

Parlamentul european respinge propunerile pentru corpul diplomatic al UE


Parlamentul european respinge propunerile pentru corpul diplomatic al UE
Sursa foto: parlamentul european
26 Mar 2010   •   02:41

Şeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, a suferit un regres, joi, când principalele grupuri politice din Parlamentul European au respins propunerea sa pentru un nou corp diplomatic european ca fiind inacceptabilă.



Ashton, însărcinată de noul Tratat de la Lisabona al UE de a crea Serviciul de Acţiune Externă, a prezentat planul ce ar prespune ca ea să deţină importante puteri în ce priveşte bugetul de ajutor al UE, dar primea acceptul statelor UE şi al Parlamentului.
Totuşi, principalele grupuri din Parlament, de la conservatorii populari la socialişti şi democraţi cred că planul nu a oferit o responsabilitate politică.
"Un serviciu de politică externă coerent şi eficient trebuie să fie responsabil Parlamentului European, în termeni bugetari şi politici," se arată în răspuns.
Propunerea lui Ashton de a separa responsabilitatea pentru ajutorul de dezvoltare este calificată a fi "artificială...şi o reţetă pentru incoerenţă."
Propunerea lui Ashton are nevpoe de sprijinul statelor UE şi al parlamentului, deşi diplomaţii susţin că rezistenţa din parlament poate fi depăşită.

Ashton speră să ajungă la un acord pentru plan în aprilie, dar rezistenţa statelor membre şi a parlamentului presupune întârzieri.

Planul lui Ashton, aprobat miercuri de Comisia Europeană, ar pune-o la conducerea celor trei zone principale de asistenţă pentru dezvoltare pentru ţări şi regiuni.

Acesta ar fi un succes pentru Ashton deoarece s-a confruntat cu rezistenţa comisarului pentru dezvoltare Andris Piebalgs de a ceda controlul la bugetul de dezvoltare al UE în valoare de mai multe miliarde de euro.

Bugetul pentru ajutor umanitar şi asistenţa pentru vecinii estici ai UE ar rămâne în mâinile comisarului de ajutor umanitar Kristalina Georgieva şi cel pentru extindere Stefan Fuele .

Corpul diplomatic al UE ar urma să crească influenţa grupului. Va avea circa 3000 de diplomaţi care să se ocupe de politicile de comerţ şi ajutor.
Acesta va fi condus de un secretar general şi doi adjuncţi, model care a fost criticat de parlamentari ca fiind prea apropiat de serviciul diplomatic francez.


Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close