Antena 3 CNN Externe Parlamentul grec a ridicat imunitatea a trei deputaţi neonazişti

Parlamentul grec a ridicat imunitatea a trei deputaţi neonazişti

Parlamentul grec a ridicat imunitatea a trei deputaţi neonazişti
de M.T.    |    16 Oct 2013   •   18:47

Parlamentul grec a ridicat, miercuri, imunitatea a trei deputaţi din cadrul partidului Zori Aurii, o formaţiune neonazistă aflată în centrul unei ofensive a autorităţilor, în urma asasinării în septembrie a unui tânăr muzician antifascist, informează AFP, citată de Mediafax.

Prin votul parlamentarilor se deschide practic posibilitatea inculpării deputaţilor George Germenis, Efstathios Boukouras şi Panagiotis Iliopoulos pentru „apartenenţă la o organizaţie criminală".

De asemenea, Parlamentul a ridicat imunitatea altor trei deputaţi din acelaşi partid, inculpaţi deja pentru aceeaşi infracţiune, dar care urmează să fie daţi în judecată pentru infracţiuni privind violenţe imputate mişcării Zori Aurii.

Cei trei în cauză sunt purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ilias Kassidiaris, Ilias Panagiotaros şi Chrysovalantis Alexopoulos.

În deschiderea şedinţei, Kassidiaris a denunţat „un complot mediocru împotriva partidului, o tentativă de demolare a Constituţiei" şi a anunţat că Zori Aurii se va abţine de la vot.

De altfel, la începerea procedurii de vot, deputaţii neonazişti au părăsit sala.

Două treimi dintre deputaţii prezenţi au votat pentru ridicarea imunităţii.

„Sunt dat în judecată nu pentu acţiunile mele, ci pentru ideile mele. Nu am comis nicio crimă", a declarat Panagiotis Iliopoulos.

Şase deputaţi din cadrul acestui partid, care deţine 18 mandate în Parlament, au fost deja inculpaţi pentru „apartenenţă la o organizaţie criminală", dintre care trei, inclusiv liderul mişcării, Nicos Michaloliakos, se află în detenţie provizorie de la începutul lunii.

Exploatând problemele provocate de criza datoriei ce afectează ţara de patru ani, Zori Aurii a intrat în Parlament în urma alegerilor din 2012, obţinând 18 dintre cele 300 de mandate.

Parlamentul urmează să se pronunţe joi asupra întreruperii finanţării de către stat a partidului Zori Aurii, o măsură propusă de către Guvern.

De asemenea, Legislativul urmează să se pronunţe, la o dată care nu a fost stabilită încă, asupra ridicării imunităţii parlamentare a lui Eleni Zaroulia, soţia liderului partidului neonazist.


×
Subiecte în articol: Grecia parlament
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close