Antena 3 CNN Externe Parlamentul libian, ATACAT de o grupare armată care a cerut suspendarea Legislativului

Parlamentul libian, ATACAT de o grupare armată care a cerut suspendarea Legislativului

Parlamentul libian, ATACAT de o grupare armată care a cerut suspendarea Legislativului
19 Mai 2014   •   11:26

O grupare armată a atacat duminică seara Parlamentul libian, cerând suspendarea Legislativului, în timp ce liderul unei mişcări paramilitare a anunţat o ofensivă vizând organizaţii islamiste de la Benghazi, pe care le-a calificat drept "teroriste", informează AFP.
   
Libia este în pragul anarhiei de la îndepărtarea de la putere a regimului condus de Muammar Kadhafi, în octombrie 2011, iar autorităţile de tranziţie nu reuşesc să controleze numeroasele grupări armate care fac legea în ţară. Formate din foşti rebeli şi dominate de islamişti, aceste grupări acoperă golul de securitate lăsat de stat, care depune eforturi pentru construirea instituţiilor.
   
Preşedintele Congresului General Naţional (CGN, Parlament), Nuri Abu Sahmein, a sugerat că atacul asupra Parlamentului ar fi avut loc la comanda fostului general Khalifa Haftar, dar Guvernul libian a afirmat ulterior într-un comunicat că nu există "nicio legătură" între evenimentele de la Tripoli şi atacurile de la Benghazi.
   
Potrivit unor martori, atacatorii ar fi membri ai influentelor brigăzi din Zenten, cunoscute pentru opoziţia faţă de islamişti, care au mai atacat Parlamentul libian.
   
Confruntări au avut loc ulterior între membrii acestei mişcări şi o grupare rivală, provocând doi morţi şi 55 de răniţi, potrivit unui bilanţ al Guvernului.
   
Un colonel care a afirmat că vorbeşte în numele armatei a anunţat duminică seara "suspendarea" Parlamentului, cea mai înaltă autoritate politică a ţării. "Noi, membrii armatei şi revoluţionarii (foştii rebeli), anunţăm suspendarea CGN", a declarat colonelul Mokhtar Fernana, prezentat la două posturi particulare de televiziune ca şef al Poliţiei Militare, precizând că nu este vorba despre o lovitură de stat.
   
Acest colonel, originar din oraşul Zenten, situat la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli, nu a precizat cum va fi pus în aplicare acest anunţ, în absenţa unei armate profesioniste, într-o ţară în care miliţiile fac legea.
   
Ulterior, unul dintre cele două posturi de televiziune care a difuzat comunicatul, Libya International, a fost vizat de un atac cu rachetă, care a provocat pagube materiale.
 

×
Subiecte în articol: Libia
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close