Antena 3 CNN Externe Parlamentul ungar a adoptat un amendament privind înscrierea la vot înaintea alegerilor

Parlamentul ungar a adoptat un amendament privind înscrierea la vot înaintea alegerilor

Parlamentul ungar a adoptat un amendament privind înscrierea la vot înaintea alegerilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Oct 2012   •   23:05

Parlamentul ungar a adoptat, luni, un amendament care îi constrânge pe cetăţenii ungari să se înscrie înaintea alegerilor legislative pentru a putea vota, o dispoziţie inserată în Constituţie şi criticată vehement de opoziţie, informează AFP.
   
Noul text a obţinut 262 de voturi pentru, 84 împotivă şi nicio abţinere. Partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban deţine o majoritate de două treimi în Parlament, ceea ce îi dă mână liberă pentru toate proiectele legislative.
   
Dispoziţia a fost inserată în Constituţie, ceea ce înseamnă că noul Guvern nu va putea să o modifice decât dacă va întruni o majoritate calificată de două treimi în Parlament.
   
Guvernul a declarat că înregistrarea prealabilă pentru alegeri va începe în septembrie 2013 şi va fi posibilă până cu două săptămâni înaintea viitoarelor alegeri legislative prevăzute pentru aprilie 2014. Obiectivul anunţat este de a face cetăţenii "mai responsabili".
   
Legea electorală ungară a fost deja modificată de partidul Fidesz al lui Viktor Orban: numărul deputaţilor a fost ridicat la 386 de la 200, iar alegerile vor avea loc într-un singur tur, în loc de două.
   
Amendamentul adoptat stipulează că înscrierea se va putea face online sau fizic, dar nu prin corespondenţă, o posibilitate rezervată doar maghiarilor din ţările vecine.
   
Anterior, fiecare adult care deţinea o carte de identitate sau un act care justifica reşedinţa putea să meargă să voteze.
   
Opoziţia a denunţat înscrierea prealabilă, pe care o consideră un prejudiciu pentru sine, deoarece alegătorii săi se mobilizează în mod tradiţional mai puţin decât cei conservatori.
   
Fostul premier Ferenc Gyurcsany a făcut greva foamei în octombrie timp de o săptămână pentru a-şi exprima opoziţia faţă de acest amendament.

"Este inacceptabil ca o persoană care nu se decide decât cu două zile înaintea alegerilor că va merge să voteze să nu poată să participe", a apreciat el.

×
Subiecte în articol: alegeri
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close