Antena 3 CNN Externe Partidele eurosceptice au câştigat cca 129 de mandate în PE. Sinteză la nivel european

Partidele eurosceptice au câştigat cca 129 de mandate în PE. Sinteză la nivel european

Partidele eurosceptice au câştigat cca 129 de mandate în PE. Sinteză la nivel european
de M.Z.    |    26 Mai 2014   •   00:16

Partidele eurosceptice ar urma să câștige circa 129 de mandate în noul Parlament European, în urma scrutinului european de duminică, informează Reuters. 

Polonia
Un mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), este pe punctul de a intra în Parlamentul European cu patru deputaţi, obţinând 7,2% din voturi la alegerile de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, informează AFP, potrivit Agerpres. Condusă de Janusz Korwin-Mikke, în vârstă de 72 de ani, matematician excentric şi fost disident anticomunist ultraliberal, această mişcare politică susţine că vrea să intre în PE pentru "a dezmembra Uniunea Europeană din interior".

Partidul de centru-dreapta aflat la putere, Platforma Civică (PO), al premierului Donald Tonask, a câştigat alegerile, cu 32,8% din voturi şi 19 deputaţi, devansând Dreptate şi Justiţie (PiS), partid al lui Jaroslaw Kaczynski, care a obţinut 31,8% din voturi (19 deputaţi). Partidul Social-Democrat (SLD) este pe poziţia a treia (9,6% din voturi, 5 deputaţi), în faţa KNP şi a aliaţilor PO, Partidul Ţărănesc Polonez PLS (7% şi 4 deputaţi).
Polonia trimite 51 de aleşi în Parlamentul European.

Germania
Contingentul german de deputaţi pentru Parlamentul European îi va include în premieră pe eurosceptici, Alternative fuer Deutschland (AfD) urmând să câştige, conform estimărilor, şase din cele 96 de locuri ale Germaniei, relatează duminică DPA, informează Agerpres. Blocul creştin-democrat al Angelei Merkel a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri, în timp ce partenerii de coaliţie ai cancelarului, social-democraţii, s-au situat pe locul doi în scrutinul pentru PE.

Portugalia
Coaliția de centru-dreapta, la putere în Portugalia, a fost clar devansată duminică de opoziția socialistă la alegerile europene, efectul respingerii puternice a politicii sale de austeritate de către populație, relatează AFP și EFE, citând primele estimări ale televiziunilor. Diferite sondaje realizate la ieșirea de urne creditează PS cu între 30 și 36% din voturi (șapte până la nouă deputați), în timp ce coaliția la putere, formată din Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta) și CDS (conservator) a obținut între 25 și 29% (șase până la opt locuri de eurodeputați).

Finlanda
Formațiunea anti-imigrație și eurosceptică Adevărații Finlandezi ar urma să câștige două din cele 13 locuri ale Finlandei în viitorul Parlament European (PE), cu unul mai mult ca până acum, relevă primele proiecții citate de portalul finlandez de știri Yle și agenția germană de presă DPA. Conform proiecțiilor realizate după numărarea a 84% din voturi, această formațiune a obținut 13,2% din voturi, cu 3,4% mai mult decât în 2009.

Partidul de Centru, de opoziție, și Partidul Coaliția Națională din Finlanda (conservator, la guvernare) luptă umăr la umăr pentru primul loc, fiecare cu puțin peste 21%, și urmează să-și păstreze cele trei locuri de care dispune fiecare în PE.

Suedia
Euroscepticii din ambele părți ale spectrului politic ar urma să înregistreze progrese la alegerile europene de duminică din Suedia, potrivit unui exit-poll al televiziunii publice, transmite DPA.
Formațiunea Democrații Suedezi, anti-imigrație și eurosceptică, este pe punctul a câștiga primul său loc în PE, obținând 7% din voturi, în creștere față de 3,27% în 2009. Între timp, și partidul radical Inițiativa Feministă a obținut un loc din cele 20 rezervate Suediei, cu 7% din voturi, potrivit exit-poll-ului SVT.

Partidul Social Democrat de opoziție a câștigat cele mai multe voturi, 23,7%, în scădere ușoară față de 2009. Partidul Moderat, formațiune conservatoare a premierului Fredrik Reinfeldt, se situează pe poziția a treia, cu 13%, pierzând aproape 6 puncte procentuale, ceea ce ar fi cel mai slab rezultat la un scrutin european.

Slovacia
Partidul Social-Democrat a câștigat alegerile pentru Parlamentul European din Slovacia cu 24% din voturi, obținând patru mandate de europarlamentari, conform primelor sondaje publicate duminică de ziarele SME și Pravda, informează EFE. În schimb, ultranaționaliștii din SNS nu au mai reușit să intre în PE, spre deosebire de alegerile precedente.



Altfel, la nivel european, cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Belgia și Luxemburg, la 90%, în timp ce în Cehia au votat doar 19,5% dintre alegători, iar în Slovacia 13%, conform proiecțiilor prezentate de Parlamentul European.

În Belgia și Luxemburg votul este obligatoriu, iar în prima dintre cele două țări au avut loc duminică în paralel alegeri legislative și regionale.

Conform informațiilor prezentate de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch Guillot, prezența la vot la nivelul UE a fost de 43,11%, mai mare decât în 2009, când a fost de 43%.

×
Subiecte în articol: alegeri europarlamentare
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close