Antena 3 CNN Externe Partidele politice fondate pe criterii religioase sau tribale, interzise prin lege în Libia

Partidele politice fondate pe criterii religioase sau tribale, interzise prin lege în Libia

Partidele politice fondate pe criterii religioase sau tribale, interzise prin lege în Libia
Sursa foto: Foto: rawstory.com
25 Apr 2012   •   12:50

Consiliul naţional de tranziţie aflat la putere în Libia, a adoptat marţi seară o lege privind partidele, prima de acest gen din 1964, care interzice în special formaţiunile politice fondate pe considerente religioase sau tribale, au anunţat membrii CNT, citaţi de AFP.
   
"O condiţie esenţială (pentru formarea partidelor) este că acestea nu trebuie să fie fondate pe considerente regionale, tribale sau religioase, să nu fie o prelungire a partidelor din străinătate şi nici să nu fie finanţate de străinătate", a declarat un membru al consiliului Mustafa Landi.
   
Potrivit unui alt membru al CNT, Fathi Baaja, această lege nu vizează islamiştii moderaţi, dar exclude islamiştii radicali care "urmează o politică de excludere a altora".
   
Legea adoptată cere un minim de 250 de membri fondatori pentru fiecare partid creat şi circa 100 de membri pentru orice altă "entitate politică", a adăugat el fără alte precizări.
   
La 11 aprilie, Comisia Electorală din Libia a cerut adoptarea cât mai repede posibil a legii privind formarea partidelor politice pentru ca alegerile Adunării constituante prevăzute pentru iunie să poată avea loc la timp.
   
În timpul regimului lui Muammar Kadhafi, înlăturat de la putere şi ucis în octombrie, orice tip de organizare cu scop politic era interzisă în Libia.
   
Nicio lege nu stabileşte normele de înfiinţare a partidelor politice ale noii Libii, dar noile formaţiuni s-au multiplicat de la îndepărtarea lui Kadhafi în scopul de a participa la alegerea Adunării constituante.
   
CNT a aborgat totuşi la începutul lui ianuarie o lege care incriminează din 1972 orice organizaţie politică, impusă de fostul lider Muammar Gaddafi.

×
Subiecte în articol: Libia partide politice
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close