Antena 3 CNN Externe Partidul Angelei Merkel a primit donații de la BMW, în pline discuții privind reducerea emisiilor de CO2 la autoturisme

Partidul Angelei Merkel a primit donații de la BMW, în pline discuții privind reducerea emisiilor de CO2 la autoturisme

Partidul Angelei Merkel a primit donații de la BMW, în pline discuții privind reducerea emisiilor de CO2 la autoturisme
Sursa foto: foto: Intact Images
15 Oct 2013   •   17:55

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU), a primit o donaţie în valoare de 690.000 de euro din partea familiei Quandt, unul dintre marii acţionari ai producătorului auto BMW, într-un moment în care la nivel european se discută reducerea emisiilor de CO2 la autoturisme, relatează Mediafax.

Potrivit informaţiilor publicate de Parlamentul german pe pagina sa de internet, CDU a primit pe 9 octombrie donaţii în valoare de câte 230.000 euro de la Johanna Quandt şi de la fiii săi, Stefan Quandt şi Susanne Klatten. CDU a subliniat că a comunicat Parlamentului german valoarea respectivelor donaţii, familia Quandt fiind, de foarte mulţi ani, unul dintre principalii donatori ai conservatorilor. Deja, după alegerile din 2009 CDU a primit în total 450.000 de euro de la trei dintre acţionarii BMW.

Donaţia a provocat numeroase controverse în Germania, ea realizându-se aproape în paralel cu discuţiile la nivel european privind impunerea unor norme mai severe producătorilor auto din Europa pentru limitarea emisiilor de CO2. Aceasta, în condiţiile în care ţara a blocat, luni, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai mediului de la Luxemburg, votul asupra unui acord care prevedea reducerea la 95 g/km în 2020 a emisiilor de CO2 pentru autoturisme.

În urma deciziei de la Luxemburg, vechiul acord asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon va trebui renegociat, un consens asupra acestei chestiuni fiind posibil în următoarele săptămâni, potrivit ministrului german al mediului, Peter Altmaier (CDU). Ulterior, decizia va trebui acceptată şi de statul german şi Parlamentul European.

Aşa-zişi "fabricanţi Premium", precum BMW, au cele mai mari dificultăţi în a respecta limitele cerute de Comisia Europeană în privinţa emisiilor de CO2 pentru automobilele lor de clasă superioară, spre deosebire de producătorii de maşini cu motoare mai mici, iar aceasta explică temerea guvernului de la Berlin că noile norme europene ar putea dezavantaja industria auto din Germania.

×
Subiecte în articol: donatii BMW Germania
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close