Antena 3 CNN Externe Partidul lui Sarkozy, învins în alegerile regionale din Franţa

Partidul lui Sarkozy, învins în alegerile regionale din Franţa

Partidul lui Sarkozy, învins în alegerile regionale din Franţa
Sursa foto: sarkozy
23 Mar 2010   •   16:21

Opoziţia socialistă franceză şi aliaţii lor i-au înfrânt pe conservatorii preşedintelui Nicolas Sarkozy, conform rezultatelor parţiale după un vot ce poate stabili tendinţa pentru cursa prezidenţială din 2012 .
După numărarea a 80.2 procente din voturi, Partidul Socialisti şi aliaţii au obţinut 53.7 la sută din voturile la nivel naţional, potrivit Ministerului de Interne.
Astfel, formaţiunea liderul francez, Uniunea pentru Mişcare Populară, UMP, şi aliaţii au luat 35.2 procente, iar Frontul Naţional de extremă dreapta - 10 la sută.
Cum rezultatele de pe regiuni încă sunt numărate, socialiştii păreau a se apropia de "marele slam" la care sperau. Rezultatele oficiale arătau că puterea conservatoare a menţinut puterea în Alsacia, dar au pierdut controlul în Corsica. Acestea au fost singurele două regiuni conduse de dreapta care au fost chemate la vot, iar cursele electorale au fost atent urmărite.
Frustrarea pentru modul cum Sarkozy a abordat economia în criză a fost mare printre alegătorii veniţi în turul doi al alegerilor regionale. Socialiştii au dominat şi cursa electorală de săptămâna trecută.
Premierul Francois Fillon a recunoscut înfrângerea conservatorilor chiar înainte de publicarea rezultatelor.

"Aceste alegeri arată că francezii sunt îngrijoraţi" de reformele asupra pensiilor lor şi a altor protecţii sociale. El a avertizat că Franţa nu mai poate finanţa sistemul social generos al Franţei fără reforme.
În timp ce disconfortul conservatorilor era evident, preşedintele UMP, Xavier Bertrand, şi ministrul finanţelor Christine Lagarde având figuri afectate la talk show-uri, socialiştii, după ani de probleme, privesc cu nerăbdare spre alegerile din 2012.
Prezenţa la vot a fost uşor de peste 50 procente.
Socialiştii au avut de câştigat de alianţa cu partidele de extremă stânga şi în special cu Europe Ecologie, grup de partide ecologiste ce se bucură de o mare popularitate pe fondul preocupării pentru încălzirea globală.



Formaţiunea de centru dreapta a suferit una dintre cele mai puternice înfrângeri din ultimii ani în primul tur de scrutin, partidul lui Sarkozy obţinând 26 la sută din voturi, faţă de cele 29 la sută din voturi ale socialiştilor şi de cele 50 de procente înregistrate cumulat de toate partidele de stânga, transmit Reuters şi Efe. Absenteismul a fost deosebit de ridicat, concretizându-se prin faptul că numai 43,47 la sută dintre dintre alegători s-au prezentat la vot.
Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close