Antena 3 CNN Externe Partidul premierului Orban Viktor pierde teren

Partidul premierului Orban Viktor pierde teren

Partidul premierului Orban Viktor pierde teren
09 Mar 2018   •   15:50

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, foarte probabil nu va obţine o majoritate de două treimi din parlament la alegerile din aprilie, aşa cum s-a întâmplat la precedentele două scrutine, din cauza unei coordonări mai mari în rândul partidelor de opoziţie şi a unei anume oboseli a electoratului, susţine un oficial de top al formaţiunii politice, relatează Reuters.

Fidesz, partidul naţionalist al premierului Viktor Orban, la putere de opt ani şi în conflict cu Uniunea Europeană în legătură cu o serie de chestiuni, rămâne cu mult înaintea rivalilor săi în sondajele de opinie, făcând campanie cu o agendă dură anti-imigranţi şi cu promisiuni de creştere a salariilor şi pensiilor.

Însă Gergely Gulyas, liderul grupului parlamentar al Fidesz, a declarat într-un interviu pentru revista Hetek că partidul său cel mai probabil nu va obţine două treimi din mandate, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din 2010 şi 2014, parţial din cauza erodării imaginii în urma perioadei lungi în care s-a aflat la putere.

"Obiectivul nostru clar este de a forma un guvern. Pentru acest lucru, o sută de mandate sunt suficiente. Tot ce va fi peste acest număr va fi un dar binevenit", a spus Gulyas în interviu.

"Poate că sunt prea pesimist, dar cred că o victorie de două treimi este puţin probabilă", a adăugat el.

Gulyas a exclus de asemenea posibilitatea ca Fidesz să intre într-o coaliţie cu alte partide dacă nu va reuşi să obţină o majoritate în urma alegerilor.

"Astăzi, nu văd nicio posibilitate pentru o coaliţie. Dacă nu poate fi format un guvern stabil, mai devreme sau mai târziu vor fi alegeri anticipate", a mai spus el.

"Miza alegerilor este păstrarea stabilităţii Ungariei", a adăugat el.

În ciuda dominaţiei sale în politica Ungariei şi a slăbiciunii continue a opoziţiei, Fidesz a fost luat prin surprindere de victoria unui independent sprijinit de opoziţie în faţa candidatului său într-un scrutin parţial la 25 februarie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close