Antena 3 CNN Externe Partidul premierului Shinzo Abe a câştigat scrutinul parlamentar în Japonia

Partidul premierului Shinzo Abe a câştigat scrutinul parlamentar în Japonia

Partidul premierului Shinzo Abe a câştigat scrutinul parlamentar în Japonia
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Dec 2014   •   13:52
UPDATE 13.50 -  Partidul premierului Japoniei Shinzo Abe a câştigat scrutinul legislativ anticipat desfăşurat duminică, relatează presa niponă, citată de AFP.

Potrivit estimărilor anunţate de postul NHK, Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta) a obţinut între 275 şi 306 dintre cele 475 de locuri ale Parlamentului, menţinând astfel majoritatea confortabilă de două-treimi împreună cu aliatul de centru Komeito.

Ştire iniţială

Japonezii au început duminică dimineaţă să meargă la urne pentru alegeri legislative anticipate stabilite de primul ministru Shinzo Abe care încearcă să facă din acest scrutin un referendum pentru sau împotriva politicii sale economice.

Cele 48.000 de secţii de votare s-au deschis la ora 7.00 locală /22.00 GMT sâmbătă/ şi se vor închide la 20.00 /11.00 GMT/, ora la care se aşteaptă primele estimări mass-media.

De această dată, trebuie aleşi 475 de deputaţi în loc de 480 în adunarea precedentă dizolvată la 21 noiembrie. Printre aceste locuri disputate de 1.191 candidaţi, 295 sunt atribuite în scrutin uninominal cu un tur şi celelalte 180 pe o bază proporţională, notează AFP.

Aproape 105 milioane de japonezi sunt convocați în şcoli, primării şi alte locuri publice pentru a vota, dar observatorii se așteaptă la o prezență scăzută din cauza lipsei unei mize şi vremii nefavorabile în unele părţi ale ţării, chiar dacă pentru prima dată pentru alegeri parlamentare campania a avut loc de asemenea pe internet.

Șeful guvernului, care a parcurs aproximativ 14.000 km în întreaga ţară pentru a face campanie în ultimele două săptămâni, afirmă că vrea să ceară opinia populației cu privire la continuarea politicii sale, aşa-numita "abenomics" menită să redreseze economia.

De la punerea ei în aplicare în urmă cu doi ani, această strategie a dat la început rezultate pozitive /scăderea yenului, revenirea la o inflaţie moderată şi relansarea creșterii/, dar apoi a început să-şi piardă din ritm şi Japonia a căzut din nou în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, aminteşte AFP.

Opoziţia, divizată şi nepregătită pentru un scrutin care pentru ea nu are niciun motiv să fie, va avea mari dificultăţi să înceapă supremaţia asupra Partidului Liberal Democrat /PLD/ al lui Abe, considerat marele favorit.

 

×
Subiecte în articol: japonia alegeri
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close