Antena 3 CNN Externe Partidul Social-Democrat revine la putere în Slovenia

Partidul Social-Democrat revine la putere în Slovenia

Partidul Social-Democrat revine la putere în Slovenia
22 Sep 2008   •   12:56

Stânga revine la putere în Slovenia după alegerile legislative de duminică. Partidul social-democrat, succesor al foştilor comunişti, a întrecut, cu doar un procent, Partidul democrat de centru-dreapta, aflat până acum la guvernare. Democraţii şi-au recunoscut deja înfrângerea, deşi ar putea să-şi amelioreze scorul după numărarea voturilor exprimate peste hotare.

Liderul social-democraţilor, Borut Pahor, fost lider comunist şi, în tinereţe manechin de modă, a reuşit să tripleze scorul partidului faţă de alegerile din 2004, de la 10 la 30 de procente.

Social-democraţii nu vor avea probleme la formarea guvernului: două formaţiuni mai mici s-au angajat să li se alăture într-o coaliţie, iar Partidul Pensionarilor le-a promis, de asemenea, sprijinul. În schimb, partenerii democraţilor din actualul guvern au pierdut serios teren. Situaţia a fost recunoscută chiar de premierul Janez Jansa.

„Am fi dorit să constituim o majoritate parlamentară ca să continuăm dezvoltarea Sloveniei, dar este evident că nu am primit mandatul s-o facem, aşa că trebuie să recunoaştem rezultatul alegerilor”, a declarat acesta.

Guvernul de centru-dreapta a reuşit să facă din Slovenia "elevul model" între fostele ţări comuniste primite în Uniunea Europeană şi NATO. Ţara a intrat, anul trecut, şi în zona euro. Dar scăderea ritmului de dezvoltare, inflaţia accentuată şi mai ales acuzaţiile de corupţie şi comportare autoritară au redus audienţa premierului şi le-au adus victoria adversarilor săi.

Antena3

×
Subiecte în articol: slovenia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close