Antena 3 CNN Externe Partizanii lui Gaddafi au termen până sâmbătă să depună armele şi să se predea

Partizanii lui Gaddafi au termen până sâmbătă să depună armele şi să se predea

Partizanii lui Gaddafi au termen până sâmbătă să depună armele şi să se predea
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
31 Aug 2011   •   10:30

Rebelii din Libia îi somează pe ultimii partizani ai lui Muammar Gaddafi să depună armele până sâmbătă. Noua conducere libiană va dispune de o parte din fondurile ţării, depuse în străinătate, după ce ONU a aprobat deblocarea conturilor. Iar în curând, Libia ar putea relua şi producţia de petrol. Între timp, Moammar Gaddafi, care tocmai a devenit, din nou, bunic, rămâne de negăsit, dar rebelii sunt convinşi că-i vor da de urmă.

Schimburile de focuri continuă în jurul oraşului natal al lui Gaddafi, Syrte. Luptele ar putea înceta, totuşi, în timpul sărbătorii Aid el-Fitr, care începe astăzi şi marchează sfârşitul ramadanului. Conducerea rebelilor doreşte ca adepţii lui Gaddafi să profite de sărbătoare pentru a se preda.

La Tripoli circulă, însă, zvonul că Gaddafi pregăteşte o "surpriză" cu ocazia sărbătorii Aid el-Fitr, care coincide cu aniversarea venirii sale la putere, la 1 septembrie 1969. Rebelii afirmă, însă, că fostul lider este încolţit şi va fi capturat în curând.

La rândul său, NATO va continua bombardamentele asupra forţelor lui Gaddafi, până când acestea nu vor mai pune în pericol populaţia civilă.

Deocamdată, rebelii sunt uimiţi de luxul din vilele familiei Gaddafi, pe care le-au cucerit.

Ei au capturat şi o tânără luptătoare din celebra escortă feminină a fostului conducător. Ea a mărturisit că superiorii săi au violat-o şi au silit-o să execute prizonieri neînarmaţi.

ONU a aprobat deblocarea unui fond al vechiului regim, de 1,6 miliarde de dolari, sechestrat în Marea Britanie, pe care noua conducere îl va putea folosi în scopuri umanitare. Rebelii promit că vor relua, în curând, exporturile de petrol, care le vor aduce şi mai mari fonduri.

×
Subiecte în articol: Libia gaddafi rebeli arme
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close