Antena 3 Externe Patru nave guvernamentale chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei, la două zile după un incident asemănător

Patru nave guvernamentale chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei, la două zile după un incident asemănător

de G.S.    |    04 Noi 2012   •   13:53
Patru nave guvernamentale chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei, la două zile după un incident asemănător
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Patru nave guvernamentale chineze au intrat duminică în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, dar revendicate de China, la numai două zile de la ultima intruziune de acest gen, a anunţat paza de coastă niponă, informează AFP.
   
Aceste nave de supraveghere maritimă au intrat în jurul orei locale 12.00 (5.00, ora României) în zona de 22 de kilometri care înconjoară insulele Senkaku din Marea Chinei de Est (denumite Diaoyu de către Beijing), dar au părăsit zona trei ore mai târziu, rămânând totuşi în apropiere, a precizat paza de coastă.
   
Acestea au fost reperate în apropiere de insula Uotsuri, unde mai multe nave chineze se aventuraseră vineri.
   
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe Chikao Kawai "a protestat energic pe lângă ambasadorul Chinei Cheng Yonghua cu privire la intrarea navelor chineze în apele teritoriale japoneze şi cu privire la frecvenţa crescută a acestor acţiuni", a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
   
Micul arhipelag a provocat o serioasă deteriorare a relaţiilor dintre Beijing şi Tokyo în ultimele două luni.
   
Tensiunea a crescut de la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a decis să achiziţioneze mai multe dintre aceste insule de la proprietarul lor privat nipon.
   
Imediat, Beijingul a decis să trimită şase nave spre arhipelag, în timp ce pe teritoriul Chinei au avut loc, timp de o săptămână, manifestaţii antijaponeze, uneori violente, cu aprobarea tacită a autorităţilor.
   
La aceste demonstraţii au participat zeci de mii de persoane în zeci de oraşe, printre care Beijing, până la jumătatea lunii septembrie, determinând marile grupuri japoneze, în special din sectorul auto, să-şi oprească temporar producţia, total sau parţial.
   
De atunci, nave de supraveghere maritimă şi de pescuit chineze au intrat de mai multe ori în apele teritoriale ale acestor insule, în zonă intrând şi nave ale pazei de coastă din Taiwan, care revendică, la rândul său, arhipelagul.
   
În afara repercusiunilor economice serioase pentru întreprinderile japoneze, conflictul a degenerat într-o adevărată criză diplomatică.
   
Astfel, la începutul lunii octombrie, Beijingul a decis să nu-şi trimită ministrul de Finanţe şi guvernatorul băncii centrale la summitul FMI de la Tokyo.
   
De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, China a "suspendat" (în realitate a anulat) evenimentele ce urmau să marcheze împlinirea a 40 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
   
În ziua în care acestea urmau să aibă loc, 29 septembrie, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a acuzat Japonia de la tribuna ONU că "a furat" aceste insule. 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close