Antena 3 CNN Externe PE solicită impunerea unui embargou privind vânzările de armament către Rusia

PE solicită impunerea unui embargou privind vânzările de armament către Rusia

PE solicită impunerea unui embargou privind vânzările de armament către Rusia
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Iul 2014   •   16:54

Parlamentul European solicită impunerea unui embargou privind vânzările de arme către Rusia, care ar trebui să rămână în vigoare "până la normalizarea situaţiei în estul Ucrainei", relatează AFP.

Într-o rezoluţie adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg, eurodeputaţii au apreciat că Moscova trebuie "să se angajeze ferm să participe la negocieri în vederea unei soluţionări paşnice şi să-şi folosească influenţa, care este reală, pentru încetarea tuturor violenţelor" din Ucraina.

Rusia trebuie să demonstreze că este "într-adevăr determinată să oprească escaladarea crizei", potrivit Parlamentului European. În acest sens, Moscova trebuie "să oprească fluxul continuu" de persoane înarmate şi de arme care trec din Rusia în Ucraina, să "reducă imediat numărul trupelor desfăşurate la frontiera cu Ucraina" şi, de asemenea, "să-şi folosească influenţa asupra rebelilor şi mercenarilor pentru a-i determina să respecte încetarea focului, să predea armele şi să se retragă în Rusia", susţin eurodeputaţii.

Parlamentul European se declară "profund îngrijorat" de încălcarea drepturilor omului în estul Ucrainei şi în Crimeea, inclusiv de cazurile de "tortură, asasinate şi dispariţii forţate ale jurnaliştilor şi militanţilor" organizate de "rebelii şi mercenarii susţinuţi de Rusia".

În plus, Parlamentul European a solicitat "eliberarea imediată" a pilotului militar ucrainean Nadejda Savcenko, arestată la 9 iulie în Rusia, precum şi a "celorlalţi ostatici reţinuţi în Ucraina sau în Rusia".

Eurodeputaţii au apreciat drept "inacceptabile" măsurile economice de retorsiune decise de Moscova împotriva statelor care au semnat Acordurile de Liber Schimb cu UE (Ucraina, Republica Moldova şi Georgia).

Statele Unite au extins miercuri seară sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată că-i susţine pe separatiştii proruşi care luptă cu forţele Kievului în estul Ucrainei de mai bine de trei luni.

În replică, Rusia a ameninţat, joi, ţările occidentale cu o ripostă "dureroasă".

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close