Antena 3 CNN Externe Pentagon: China îşi extinde capacităţile militare pentru a-şi asigura resurse şi rezolva dispute teritoriale

Pentagon: China îşi extinde capacităţile militare pentru a-şi asigura resurse şi rezolva dispute teritoriale

Pentagon: China îşi extinde capacităţile militare pentru a-şi asigura resurse şi rezolva dispute teritoriale
Sursa foto: armata chineza
27 Mar 2009   •   03:21

Armata Chinei dezvoltă rachete balistice cu rază mai lungă de acţiuni şi rachete anti-nave ce ?răstoarnă balanţa puterii în regiune? şi ar putea ajuta Beijingul să îşi asigure resurse sau să rezolve dispute teritoriale, arată un raport al Pentagonului.
De asemenea, China continuă să construiască rachete cu rază scurtă de acţiune şi creşte ?capacităţile coercitive? contra Taiwanului. Raportul arată că asemenea iniţiative constituie un efort de a presa Taiwanul să accepte disputa referitoare la strâmtoare în favoarea Chinei, deşi tensiunile dintre cele două state s-au redus în ultimii ani.

Raportul intitulat ?Puterea militară a Republicii Populare Chineze? este informarea anuală a Pentagonului către Congres privind statutul acestei puteri militare.

Deşi China susţine că investiţiile ei militare sunt în scop defensiv, pentru a-şi apăra interesele, raportul arată că lipsa de transparenţă a acestui stat este îngrijorătoare şi ar putea conduce la un conflict neintenţionat.

?Transparenţa militară în chestiuni militare şi de securitate a Chinei prezintă riscuri la stabilitate prin crearea de incertitudine şi creştere a potenţialului pentru neînţelegeri. O doză mare de incertitudine planează asupra viitorului curs al Chinei, mai ales în ce priveşte cum extinsa putere militară ar putea fi folosită?

Potrivit amiralului Timothy Keating, şeful comandamentului american din Pacific, nesiguranţa este legată şi de încetarea discuţiilor mlitare dintre China şi SUA.

În martie 2008, SUA şi China au instalat un ?telefon roşu? între cele două armate. Dar nu au mai existat discuţii între părţi din noiembrie, când Washington
a anunţat că vinde arme Taiwanului.
În raport se mai arată că sistemele informative guvernamentale americane au fost ţinta unor atacuri "ce păreau a proveni" din China.
China, pe de altă parte, a calificat afirmaţiile americane ca fiind o ?distorsionare grosolană a faptelor? şi aprecia că ?prejudiciile din Războiul Rece? ar putea dăuna relaţiilor bilaterale.

×
Subiecte în articol: rachete balistice armata SUA
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close