Antena 3 CNN Externe Pentagon: Dacă dialogul cu Iran eşuează, SUA sau Israel vor ataca

Pentagon: Dacă dialogul cu Iran eşuează, SUA sau Israel vor ataca

Pentagon: Dacă dialogul cu Iran eşuează, SUA sau Israel vor ataca
Sursa foto: Mike Mullen
08 Iul 2009   •   10:57

Cel mai înalt ofiţer american a avertizat că timpul este pe terminate pentru un dialog cu Teheran în vederea evitării unui Iran înarmat nuclear sau o posibilă lovitură militară contra republicii islamice.

Amiralul Mike Mullen, şeful de Statelor Majore reunite ale armatei americane, aprecia că este de importanţă crucială ca eforturile diplomatice să ajungă la o soluţie înainte ca Iranul să dezvolte arma nucleară sau altfel acest stat se va confrunta cu un atac israelian sau american care să oprească programul atomic.

?Acea fereastră este foarte îngustă?, declara Mullen în cadrul unor audieri la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un organism de la Washington.

?Există o mare problemă ce depinde cu siguranţă de dialog şi angajament", declara acesta. "Sper ca dialogul să fie productiv. Mă îngrijorez foarte tare dacă nu se ajunge la nici un acord."

Mullen a remarcat că unii analişti cred că Iranul ar putea fi la un an de dezvoltarea unei bombe nucleare şi adăuga că ?ceasul ticăie".

Administraţia Obama speră să convingă Teheranul să negocieze asupra programului său nucleare. Washington şi aliaţii săi cred că programul este menit a produce arma nucleară, dar Iranul insistă că este un program pentru electricitate.
Pe de altă parte, Israelul consideră că un Iran nuclear este o ameninţare la existenţa sa şi aminteşte că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a cerut ştergerea de pe hartă a Israelului.

Aceasta a provocat temeri că Israelul ar putea duce la îndeplinire, în cele din urmă, a unui atac militar contra locaţiilor nucleare iraniene.
Vicepreşedintele american Joe Biden declara duminică că Israelul are dreptul suveran de a decide ce este mai bine pentru interesele sale în chestiunea ambiţiilor nucleare iraniene, indiferent dacă SUA este de acord sau nu.

Mullen declara auditoriului său că Washington trebuie să aibă în vedere toate cărţile în dialogul cu Iran, "inclusiv anumite opţiuni militare."
Cu toate acestea a subliniat că un atac militar, ca şi dezvoltarea a unui bombe nucleare iraniene în sine- ar fi "foarte destabilizatoare" pentru Orientul Mijlociu şi prezintă consecinţe imprevizibile pentru aliaţii SUA şi interesele sale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear armata americana Pentagon
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close