Antena 3 CNN Externe Pentagon: Mai urmează ?câţiva ani? de luptă în Afganistan

Pentagon: Mai urmează ?câţiva ani? de luptă în Afganistan

Pentagon: Mai urmează ?câţiva ani? de luptă în Afganistan
Sursa foto: robert gates
14 Aug 2009   •   09:00

Pentagon a prezentat un portret sumbru al războiului afgan, neoferind nici o asigurare legată de cât timp vor lupta americanii sau de câte trupe este nevoie. Înfrângerea talibanilor şi al-Qaeda va dura "câţiva ani," aprecia secrertarul american al Apărării, Robert Gates. El a recunoscut că talibanii încă controlează puternic părţi ale ţării pe care preşedintele american Barack Obama o aprecia ca vitală pentru securitatea SUA.
?În domeniul spionajului, categoriseam informaţiile în două moduri, secrete şi mistere," declara Gates, fost director al CIA, la conferinţă de presă la Pentagon .
"Misterele erau cele care aveau prea multe variabile pentru a face previziuni. Şi cred că în această categorie intră cât vor sta forţele americane în Afganistan ."

Cu 62.000 de soldaţi pe front şi alţi 6000 aşteptaţi până la finele anului, Gates arăta că există puţină dorinţă de a creşte numărul, dar nu exlude acest lucru. A subliniat că şeful misiunii di Afganistan, Generalul Stanley McChrystal, este liber să ceară orice are nevoie, deşi la viitorul plan strategic ce va fi prezentat curând nu se vor cere trupe noi.
Noua administraţie americană a făcut din campania afgană una din proprităţi. Totuşi un raport al Senatului american avertiza că întrebările fără răspuns despre prelungirea implicării americane din Afganistan ar putea frustra publicul.
Acesta remarcă intervalul mare de timp estimat de lideri militari, politicieni sau experţi din Washington pentru prezenţa trupelor pe teatrul de operaţiuni, ce variază de la doi la zece ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close