Antena 3 CNN Externe Pentagonul ia în calcul o grupare navală permanentă în Pacific, pentru a contracara prezența militară a Chinei

Pentagonul ia în calcul o grupare navală permanentă în Pacific, pentru a contracara prezența militară a Chinei

Conform ultimelor informații obținute ”pe surse” din interiorul Pentagonului, acesta are în vedere înființarea unei forțe navale permanente în regiunea Pacificului, pentru a contracara creșterea prezenței militare a Chinei.

Pentagonul ia în calcul o grupare navală permanentă în Pacific, pentru a contracara prezența militară a Chinei
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Iun 2021   •   14:26

Planul strategilor militari americani implică, de asemenea, crearea, în Pacific, a unui spațiu fizic propice operațiunilor militare planificate de către Pentagon, construcție care să permită secretarului apărării să aloce direct, fără a mai obține aprobările din partea Congresului, resurse suplimentare pentru a promova o atitudine mult mai ofensivă în fața Chinei.

Cele două inițiative, spațiul maritim fizic și operațiunile militare nu sunt încă finalizate, dar adăuga substanță la deja durele declarații ale președintelui american Joe Biden despre expansiunea Chinei în arealul Pacific, potrivit Politico.

Mai mult ar transmite un semnal că noua administrație americană este serioasă cu privire la dorința de a reduce semnificativ acumularea recentă de forță militară a Beijingului și a comportamentului agresiv al său din regiunea Pacificului.

Propunerea principală privind forța navală permanentă are la baza conceptul vechi de prezență sezonieră sau de termen lung din timpul Războiul Rece.

Este un concept de flotilă multinațională, cu reprezentanți ai mai multor națiuni.

Noul concept, pentru a produce o forță reală și eficientă va include aliați europeni care își doresc prezența navală în Pacific precum Marea Britanie sau Franța (deși aceste state au din ce în ce mai multe probleme de își  finanța modernizarea flotelor militare).

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close