Antena 3 CNN Externe Pentagon: Scutul SUA antirachetă din Europa de Est, sub semnul întrebării

Pentagon: Scutul SUA antirachetă din Europa de Est, sub semnul întrebării

Pentagon: Scutul SUA antirachetă din Europa de Est, sub semnul întrebării
Sursa foto: scut antiracheta
19 Mar 2009   •   09:04

Planul de extindere a scutului american anti-rachetă în Europa de Est este reanalizat, ca partea a cererii pentru bugetul 2010, ce va fi trimis Congresului luna viitoare, a anunţat un oficial de la Pentagon.
?Vă pot spune că această chestiune este atent revăzută? declara Robert Hale, de la Ministerul Apărării, în faţa comisiei pentru buget din Camera Reprezentanţilor.
El a adăugat că nimic nu este exclus din lista de posibili candidaţi pentru reduceri sau anulări dintre cele mai importante programe de armament pentru cheltuielile din anul fiscal 2010, ce începe pe 1 octombrie.
Preşedintele american declarase anterior că SUA nu ar avea nevoie să desfăşoare un scut antirachetă în Europa de Est dacă Moscova dă o mână de ajutor la împiedicare Iranului să dezvolte arme cu rază lungă de acţiune.

Obama şi-a subliniat poziţia într-o scrisoare confidenţială trimisă luna trecută preşedintelui rus, Dmitri Medvedev. Anterior, Rusia s-a opus vehement planului declanşat de George W. Bush de a desfăura 10 rachete interceptoare în Polonia, alături de un radar în Cehia, ce ar ajuta la apărarea contra Iranului.

Obama a trimis Congresului, în februarie, un plan de buget pentru 2010, ce prevedea cheltuieli de 663,7 miliarde de dolari pentru Departamentul de Apărare, sumă din care 130 de miliarde de dolari ar fi destinaţi războiului din Irak şi Afganistan.

×
Subiecte în articol: scut antiracheta Pentagon
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close