Antena 3 CNN Externe Pentagon: Un atac contra Iranului ar opri programul nuclear

Pentagon: Un atac contra Iranului ar opri programul nuclear

Pentagon: Un atac contra Iranului ar opri programul nuclear
Sursa foto: iran sua
20 Apr 2010   •   11:16

Şeful armatei americane susţine că un atac SUA asupra Iranului ar ajuta foarte mult la întârzierea programului nuclear al Teheranului. Amiralul Mike Mullen, şeful Statelor Majore reunite, declara la un forum că atacarea Iranului este "ultima opţiune", dar a subliniat că planurile militare au fost deja create.
"Noi, la Pentagon, planificăm lupte tot timpul şi cu siguranţă există unele opţiuni," declara acesta.
El a subliniat că preferă o soluţie paşnică la această chestiune pe care Washingtonul şi aliaţii săi o consideră tentativa Iranului de a obţine arma nucleară, dar menţionarea opţiunii militare marchează debutul unui ton mai dur al Pentagonului.
Amiralul Mullen a făcut declaraţiile la doar o zi după ce Robert Gates, şeful Pentagonului, l-a avertizat pe preşedintele american Barack Obama în cadul unui memorandum secret ?de trezire? că Washington nu are nicio politică eficientă pentru a face faţă unui Iran nuclear.
În memo, Gates a subliniat un scenariu- privit la Washington ca foarte probabil - în care Iran ar obţine toate părţile importante pentru o armă nucleară, dar se va opri înainte de a face o bombă operaţională.
Aceasta ar însemna că Iran ar rămâne un semnatar al Tratatului de Nonproliferare Nucleară, deşi ar deveni ceva ce este denumit ca fiind stat nuclear ?virtual".
Un oficial a descris memoul ca "apel de trezire" şi a cerut Casei Albe să analizeze cum SUA ar putea să facă faţă Iranului dacă decide să producă arma şi cum ar aborda problema dacă arma nucleară sau combustibil ar cădea în mâinile unui grup terorist susţinut de Teheran.
Iran a anunţat, luni, că a a aprobat noi locaţii pentru îmbogăţirea uraniului.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close