Antena 3 CNN Externe Pentagon va clasa încălzirea globală ca forţă destabilizatoare

Pentagon va clasa încălzirea globală ca forţă destabilizatoare

Pentagon va clasa încălzirea globală ca forţă destabilizatoare
Sursa foto: climat change
01 Feb 2010   •   10:20

Analiza pe apărare americană susţine că strategii militari ar trebui să includă schimbarea climatică în strategia pe termen lung. Astfel, Pentagonul va califica pentru prima dată încălzirea globală ca forţă destabilizatoare, ce va alimenta conflictele şi va supune trupele americane riscului în lume, se arată în strategia militară americană ce a fost depusă luni în Congres. Analiza pe apărare pe patru ani, pregătită de Pentagon pentru a informa Congresul despre viziunea despre viitor, cere strategilor militari să urmărească cele mai recente cercetări climaterice şi să includă încălzirea globală în planificarea lor strategică pe termen lung.
"Deşi schimbarea climatică în sine nu provoacă conflict, poate acţiona ca accelerator al instabilităţii sau conflictului, ceea ce pune o povară pe instituţiile civile şi militare din lume," se arată.
Valurile de căldură sau furtunile ar putea aduce cereri crescând pentru armata SUA de a răspunde la crize umanitare sau dezastre naturale. În plus trupele ar putea simţi efectele schimbării climatice şi direct.
Peste 30 de baze americane sunt ameninţate de o creştere a nivelului mării. Se cere Pentagonului să se analizeze riscul pus armatei de o potenţială creştere a valurilor de căldură sau a incendiilor.
Anul trecut, CIA a creat un centru pentru strângerea de informaţii despre schimbarea climatică. În acest an, oficialii CIA au trimis mailuri experţilor în climă din lume pentru a asculta opiniile despre impactul schimbării climatice în lume şi cum poate agenţia să urmărească ce acţiuni întreprind ţările pentru reducerea emisiilor.
Pentagonul va include schimbarea climatică în manevre militare şi analize ale securităţii pe termen lung ale unor regiuni afectate precum cea arctică, Africa sub-sahariană şi Asia de Sud.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close