Antena 3 CNN Externe Pentru prima dată, Washingtonul recunoaşte că a ucis patru oameni. Obama: "O lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a al-Qaida"

Pentru prima dată, Washingtonul recunoaşte că a ucis patru oameni. Obama: "O lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a al-Qaida"

Pentru prima dată, Washingtonul recunoaşte că a ucis patru oameni. Obama: "O lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a al-Qaida"
de M.Z.    |    23 Mai 2013   •   08:31
Washingtonul a recunoscut pentru prima dată, miercuri, că l-a ucis pe imamul Anwar Al-Awlaki şi pe alţi trei cetăţeni americani, din 2009, într-o intenţie autoproclamată de "transparenţă" în lupta împotriva terorismului, cu o zi înainte de un discurs foarte aşteptat al lui Obama, informează AFP.
 
Într-o scrisoare trimisă Congresului, secretarul Justiţiei Eric Holder a admis că Washingtonul s-a aflat la originea morţii imamului radical în Yemen, în septembrie 2011. Ceilalţi trei, inclusiv fiul lui al-Awlaki, nu au fost "vizaţi în mod specific", a precizat el.
 
"Din 2009, Statele Unite, efectuând operaţiuni antiteroriste împotriva al-Qaida şi forţelor sale asociate în afara teatrului ostilităţilor, au vizat în mod specific şi au ucis un cetăţean american, Anwar Al-Awlaki", a scris Holder în această scrisoare din care AFP a obţinut o copie, scrie Mediafax.
 
Al-Awlaki, născut în Statele Unite într-o familie yemenită, a fost ucis într-un bombardament cu avioane fără pilot în Yemen. Alţi doi americani au fost ucişi în aceleaşi circumstanţe, fiul acestuia în vârstă de 16 ani, Abderrahmane Al-Awlaki şi Samir Khan, un propagandist în engleză al Al-Qaida.
 
Al-Awlaki a fost acuzat de Washington că este ideologul ramurii al-Qaida în Yemen şi că a fost implicat într-o serie de tentative de atentate, inclusiv cea împotriva unui avion american în ziua de Crăciun, în 2009, de către un tânăr nigerian care a ascuns explozibil în lenjeria intimă.


 
Al patrulea american ucis în străinătate de către Statele Unite a fost identificat de către Holder ca Jude Kenan Mohammed care, potrivit FBI, s-a născut la sfârşitul lui 1988 şi se afla în Pakistan.
 
Dosarul FBI nu menţionează decesul său şi arată că este căutat pentru "conspiraţie în vederea susţinerii materiale a teroriştilor".
 
Moartea lui al-Awlaki a fost calificată de către preşedintele Obama drept "o lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a al-Qaida".
Însă administraţia nu a recunoscut niciodată în mod oficial că s-a aflat la originea morţii acestuia, chiar dacă nu exista nicio îndoială.
 
Anunţul lui Holder intervine cu o zi înaintea unui discurs al lui Obama despre strategia antiteroristă a Statelor Unite, joi, la Washington, şi ilustrează intenţia Statelor Unite de a "ajunge la o mai mare transparenţă" în privin'a operaţiunilor antiteroriste ale ţării, potrivit unui oficial de la Casa Albă.
 
Potrivit acestui oficial care a solicitat protecţia anonimatului, preşedintele va evoca strategia antiteroristă a Statelor Unite "în mare", inclusiv "politica şi raţionamentul juridic privind folosirea forţei ţintite împotriva al-Qaida şi asociaţilor săi".
 
Utilizate într-un "război secret" de mare anvergură împotriva unor presupuşi extremişti islamişti în mai multe state, avioanele fără pilot sunt din ce în ce mai controversate, mai ales în Pakistan, unde viitorul premier Nawaz Sharif le-a calificat drept o "sfidare a suveranităţii noastre".
 
Potrivit unui bilanţ al Asociaţiei britanice pentru jurnalism de anchetă, atacurile cu avioane fără pilot organizate de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) s-au soldat doar în Pakistan cu 3.577 de morţi începând din 2004, dintre care 884 sunt civili.


 

×
Subiecte în articol: Barack Obama ucide
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close