Antena 3 CNN Externe Pentru prima oară după căderea URSS, Rusia a egalat SUA la numărul de arme nucleare

Pentru prima oară după căderea URSS, Rusia a egalat SUA la numărul de arme nucleare

Pentru prima oară după căderea URSS, Rusia a egalat SUA la numărul de arme nucleare
03 Oct 2014   •   16:27

Pentru prima dată de la începutul secolului, Rusia se poate considera egala SUA în ceea ce priveşte numărul armelor care conţin focoase nucleare, relatează Zvezda TV.
Informaţia a fost iniţial dezvăluită de către Departamentul de Stat american.

Potrivit unor surse militare, Moscova a furnizat partenerilor americani numărul de arme nucleare pentru a respecta tratatul ruso-american legat de armele strategice de distrugere în masă.

Introducerea în armata rusă a submarinelor nucleare Project 955, echipate cu rachete Bulava, cu mai multe focoase, a dus la această paritate.
La sfârşitul acestui an, al doilea submarin de acest tip, Alexander Nevsky, va fi lansat la apă şi va intra utilizarea flotilei ruse. Acesta este dotat cu 16 rachete, fiecare dintre acestea având câte şase focoase.
De asemenea, vechile Topol-M (rachete balistice intercontinentale, cu un singur focos) au fost înlocuite cu rachetele Yars, fiecare cu câte trei focoase.

Tratatul ruso-american privind armele strategice a fost semnat de către cele două părţi în 2011.
În conformitate cu acest document, atât Washington-ul, cât şi Moscova s-au angajat să-şi reducă numărul de focoase nucleare la cel mult 1550, dintre care doar 800 să poată fi folosite în misiuni de luptă.

Cantitatea acestui tip de arme, amplasată pe portavioane, rachete balistice intercontinentale, la bordul submarinelor sau a bombardierelor strategice, trebuie redusă până se va ajunge la 700 de unităţi.

Luna trecută, armata rusă a testat cu succes racheta balistică Bulava, aceasta lovind ţinta propusă în exerciţiu.

×
Subiecte în articol: arme nucleare
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close