Antena 3 CNN Externe Peres cere liderului palestinian să nu demisioneze

Peres cere liderului palestinian să nu demisioneze

Peres cere liderului palestinian să nu demisioneze
Sursa foto: shimon peres
09 Noi 2009   •   18:26

Preşedintele israelian Shimon Peres a cerut liderului palestinian Mahmoud Abbas să rămână la putere în pofida stagnării procesului de pace din Orientul Mijlociu.

"Amândoi am semnat acordurile de la Oslo şi mă adresez ţie ca un coleg, nu renunţa," a declarat Peres în cadrul unui miting în Tel Aviv, organizat pentru a comemora pe premierul israelian Yitzhak Rabin, care a fost asasinat în 1995.
Abbas, care era considerat favoritul la viitoarele alegeri prezidenţiale, a declarat joi că şi-a înştiinţat apropriaţii despre ?dorinţa sa de a nu mai candida la alegeri", pe care aceştia l-au pus pe stagnarea din negocierile dintre palestinieni şi israelieni şi intra-palestinieni
De asemenea, susţinătorii lui Mahmoud Abbas din Cisiordania au cerut acestuia să candideze din nou.
Pe de altă parte, analiştii cred că anunţul liderului palestinian ar putea fi unul tactic, pentru a forţa SUA să pună presiune pe Israel să oprească colonizarea Cisiordaniei.
Un document de reconciliere între cele două fracţiuni palestiniene- mişcarea islamică Hamas şi Fatahul lui AbbasFatah - a fost prezentată la Cairo la începutul lunii leptembrie. În vara anului 2007, Hamas a preluat controlul Fâşiei Gaza şi a scos Fatah din această enclavă.
Hamas consideră că stabilirea alegerilor de către Abbas pentru 24 ianuarie este ilegală deoarece nu a fost stabilită împreună, iar mandatul preşedintelui a expirat în ianuarie 2009.
În octombrie, Hamas a mai anunţat în plus că palestinienii din Fâşia Gaza nu trebuie să ia parte la alegeri, altfel se vor confrunta cu consecinţe.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close