Antena 3 CNN Externe Peres: Iran este o ameninţare pentru Occident şi Orientul Mijlociu

Peres: Iran este o ameninţare pentru Occident şi Orientul Mijlociu

Peres: Iran este o ameninţare pentru Occident şi Orientul Mijlociu
Sursa foto: shimon peres
05 Mai 2009   •   17:59

?Conducătorii fanatici ai Israelului prezintă o ameninţare nucleară la adresa Orientului Mijlociu a Europei şi SUA şi "sunt de partea greşită a isstoriei," crede preşedintele israelian Shimon Peres.
?Pe lângă opţiunea lor nucelară, investesc un capital imens în rachete cu rază lungă. Iran nu este ameninţat de nimeni. De ce au nevoie de ele?", se întreba Peres în faţa membrilor grupului de lobby pro-israelian American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Acesta a fost de altfel prima conferinţă politică a grupului de la preluarea puterii de către Obama.
?Israelul stă cu braţele întinse şi palmele deschise spre pace cu toate naţiunile, toate ţările arabe, tot poporul arab. Celor care au pumnii încleştaţi, le zic un singur cuvânt- Destul. Destul război. Destulă distrugere. Destulă ură."
Peres a lăudat legăturile sale strânse cu SUA, calificând acest stat ca fiin un "brav prietent ". Împreună cu premierul Benjamin Netanyahu trebuie să se întâlneasc,marţi, cu preşedintele american Barack Obama.
Cum oppoziţia lui Netanyahu la un stat independent palestinian a aruncat dubii asupra procesului de pace israeliano-palestiniam, Peres a încercat să asigure audienţa că premierul este interesat de pace.
Peres arăta că fostul său adversar politic ?ştie istorie şi vrea să facă istorie, iar în tradiţia noastră această înseamnă să faci pace?. În discursul său, el arăta că crede că poporul palestinian are dreptul la autoguvernare, dar nu a făcut nici o menţionare la un stat independent palestian.
În altă ordine de idei, un sondaj de opinie realizat de publicaţia israeliană Ha'aretz arată că 66% dintre evreii isralieni susţin o acţiune militară menită a distruge unităţile nucleare iraniene. Marea majoritatea sunt în favoarea unei asemenea acţiuni chiar şi în cadrul unei opoziţii a SUA:
Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close