Antena 3 CNN Externe Pericolul de radiații în zona Cernobîl crește din cauza bombardamentelor, avertizează Agenția ucraineană de Management al Zonei de Excluziune

Pericolul de radiații în zona Cernobîl crește din cauza bombardamentelor, avertizează Agenția ucraineană de Management al Zonei de Excluziune

Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune avertizează cu privire la o creștere a pericolului de radiații ca urmare a incendiilor înregistrate în zona centralei nucleare de la Cernobîl.

Pericolul de radiații în zona Cernobîl crește din cauza bombardamentelor, avertizează Agenția ucraineană de Management al Zonei de Excluziune
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    14 Mar 2022   •   11:14

„În conformitate cu criteriile de clasificare pentru situații de urgență, criteriile pentru un incendiu în zona de excluziune nu trebuie să depășească 0,05-0,2 km², dar starea zonei de incendiu depășește aceste cifre de zeci de ori.

Din punct de vedere al riscurilor de radiații înregistrate de sistemul automatizat de monitorizare a stării de radiații în 39 de puncte, incendiile existente în zonele cu niveluri semnificative de contaminare cu radionuclizi și la amplasamentele infrastructurii de gestionare a deșeurilor radioactive în limita de 10 puncte reprezintă un pericol deosebit”, a transmis agenția, duminică, potrivit Interfax Ucraina.

Ucraina anunța Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, în ziua de joi a săptămânii trecute, din cauza unei întreruperi de curent la instalație. Ieri, a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare.

Sistemele de răcire funcționează în mod normal, fără a fi nevoie de energie de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.

Forțele rusești au cucerit centrala nucleară - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume - în prima zi a invaziei de luna trecută.

Deși nu mai este o centrală electrică funcțională, Cernobîl nu a fost niciodată abandonată complet și necesită în continuare un management constant.

Îngrijorări există în continuare pentru personalul care a rămas la centrala electrică sub autoritatea forțelor rusești.

 

×
Subiecte în articol: Cernobîl Ucraina radiatii
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close