Antena 3 CNN Externe Pericolul de la Fukushima nu a trecut. Datele îngrijorătoare prezentate într-un studiu al americanilor

Pericolul de la Fukushima nu a trecut. Datele îngrijorătoare prezentate într-un studiu al americanilor

Pericolul de la Fukushima nu a trecut. Datele îngrijorătoare prezentate într-un studiu al americanilor
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
26 Oct 2012   •   15:15
Studiul realizat de un expert american arată că nivelul ridicat de radioactivitate prezentat de peşti pescuiţi în largul coastelor pe care se află centrala avariată de la Fukushima ar putea să indice că aceasta este afectată în continuare de scurgeri, relatează AFP.

Ken Buesseler, un chimist de la Institutul Oceanografic Woods Hole (Massachusetts, în nord-estul Statelor Unite), a analizat măsurători ale nivelului de cesiu efectuate de către autorităţile japoneze asupra unor peşti, crustacee şi alge prelevate în apropierea centralei.

Conform lui Buesseler, rezultatele ar tinde să dovedească faptul că nivelurile constate sunt provocate fie de către o mică scurgere care există în continuare la centrală, fie de contaminarea fondului marin.

În cazul speciilor demersale (care trăiesc în contact cu fundul zonei marine de la litoral) au fost relevate cele mai importante niveluri de cesiu.

Concluziile studiului arată că aproximativ 40% dintre peştii pescuiţi în zona centralei Fukushima (nord-est) nu sunt proprii pentru consum.

Buesseler subliniază că nivelul de contaminare în cazul tuturor speciillor de peşte şi crustacee nu se diminuează. Aceste niveluri variază însă în funcţie de specie.

În opinia lu Ken Buesseler, "va fi necesar să se facă mai mult decât să se cerceteze peştii, pentru a se prezice felul în care vor evolua aceste niveluri diferite de contaminare".

 

×
Subiecte în articol: centrala nucleara Fukushima
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close