Antena 3 CNN Externe Pericolul iminent care e deasupra noastră. "Nu mai putem amâna"

Pericolul iminent care e deasupra noastră. "Nu mai putem amâna"

Pericolul iminent care e deasupra noastră. "Nu mai putem amâna"
de O.P.    |    26 Apr 2013   •   13:12

Deasupra capetelor noastre se roteste o cantitate inimaginabila de resturi cosmice. Mosternirea ultimilor 50 de ani constituie un pericol pentru sateliti si pentru astronauti. Companii din intreaga lume incearca sa gaseasca metodele de curatare a spatiului circumterestru, scrie publicatia germana Handelsblatt.

„Nu mai putem amana. Trebuie sa ne implicam si, in sfarsit, sa curatam cosmosul de gunoaie”, spune Heiner Klinkrad de la Agentia spatiala europeana. De la lansarea pe orbita Pamantului a primului satelit, la 4 octombrie 1957, marile puteri ale lumii au lasat in spatiu mii de sateliti, sonde si o cantitate uriasa de gunoaie „tehnologice”.

De fiecare data cand se lanseaza o racheta, pe orbita circumterestra ajuns treptele inferioare ale aparatelor de transport, suruburi si tot felul de alte mici obiecte. Chiar dupa scoaterea din functiune, un satelit continua sa calatoreasca nestingherit. Problema pe care vor sa o rezolve cei mai buni experti ai lumii se numeste, in terminologie stiintifica, „sindromul Kessler”.

Mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close