Antena 3 CNN Externe Doi ucraineni, uciși într-un atac terorist din Israel

Doi ucraineni, uciși într-un atac terorist din Israel

Cinci persoane - inclusiv doi ucraineni - au fost murit într-un atac terorist de la Tel Aviv. Un bărbat înarmat cu o puşcă de asalt a deschis focul asupra trecătorilor în două locuri diferite din Bnei Brak înainte de a fi neutralizat de poliție.

Doi ucraineni, uciși într-un atac terorist din Israel
Sursa foto: Twitter/impacttr
de Alexandra Ionescu    |    30 Mar 2022   •   13:03

Atacul a fost efectuat în orașul evreiesc ultra-ortodox Bnei Brak de un palestinian din Cisiordania și a fost al treilea atac mortal cu armă sau cuțit în Israel în ultima săptămână înaintea lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Poliţia a precizat într-un comunicat că un bărbat înarmat cu o puşcă de asalt a deschis focul asupra trecătorilor în două locuri diferite din Bnei Brak, în estul Tel Avivului. El a fost împuşcat de poliţişti la faţa locului.

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat că ţara este cuprinsă de un "val de terorism arab criminal" şi a convocat o reuniune de urgenţă a înalţilor oficiali din domeniul securităţii. Atacul este cel mai recent dintr-o serie de incidente.

Acesta a avut loc la două zile după un schimb de focuri în oraşul Hadera, soldat cu moartea a doi ofiţeri de poliţie, şi la o săptămână după un atac cu cuţit în oraşul Beer al-Sabe (Be'er Sheva) din sudul Israelului, în care patru persoane au fost ucise.

Nu a existat o revendicare imediată a răspunderii pentru atac.

Dar presa israeliană l-a identificat pe făptuitor ca fiind Diaa Hamarshah, în vârstă de 27 de ani, un palestinian din Cisiordania ocupată de Israel, care a petrecut patru ani în închisorile statului evreu. Armata a percheziţionat casa bărbatului miercuri devreme şi i-a arestat mai multe rude, a declarat presa israeliană.

„Diaa Armashah, 27 de ani, un palestinian din satul Yabad din Cisiordania, a sosit pe strada Jabotinsky din Bnei Brak înarmat cu o pușcă de asalt M-16”, a declarat poliția israeliană.

Înaintând spre o stradă din apropiere, el a împușcat doi cetățeni ucraineni de 32 și 23 de ani, apoi a ucis alí doi israelieni înainte de a fi neutralizat de poliție, unul dintre ofițeri a murit în luptă.

Ambasada Ucrainei în Israel a confirmat ulterior că două dintre victime erau cetățeni ucraineni.

„Cu profundă durere confirmăm că printre victime s-au numărat doi cetățeni ai Ucrainei”, a spus ambasada într-un comunicat de Facebook. „Exprimăm condoleanțe familiilor celor decedați”.

Bennett a declarat că va convoca o întâlnire de urgență cu oficiali de rang înalt din securitate pentru a revizui situația.

Poliția a spus că forțele sale au fost puse în cel mai înalt nivel de alertă, iar armata a spus că va desfășura unități suplimentare în și în jurul Cisiordaniei. Autoritățile israeliene nu au stabilit încă dacă atacurile au fost organizate sau dacă atacatorii au acționat pe cont propriu.

Într-o declarație rară din Cisiordania ocupată de Israel, președintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat atacul. El a spus că uciderea civililor israelieni sau palestinieni „nu duce decât la o deteriorare suplimentară a situației și instabilitate, mai ales că ne apropiem de luna sfântă a Ramadanului și de sărbătorile creștine și evreiești”.

El a spus că violența „confirmă că pacea permanentă, cuprinzătoare și justă este cea mai scurtă cale de a oferi securitate și stabilitate popoarelor palestiniene și israeliene”, potrivit The Daily Mail.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close