Antena 3 CNN Externe Cel puțin trei persoane au murit și alte câteva mii au fost evacuate în urma inundațiilor din Slovenia: "Amploarea este catastrofală. Cerem tot ajutorul pe care îl putem primi"

Cel puțin trei persoane au murit și alte câteva mii au fost evacuate în urma inundațiilor din Slovenia: "Amploarea este catastrofală. Cerem tot ajutorul pe care îl putem primi"

Inundaţii catastrofale în Slovenia după ce a plouat în 24 de ore cât într-o lună. Cel puţin trei oameni au murit, iar alte câteva mii au fost evacuaţi din case.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Aug 2023   •   18:32

Nordul și vestul Sloveniei a fost afectat de inundații catastrofale.În multe zone, localnicii pot fi evacuați doar cu elicopterele.

Pentru că situația este încă periculoasă, oamenii au fost sfătuiți să rămână în case și să aștepte echipele de salvare.

"Amploarea este catastrofală. Cerem tot ajutorul pe care îl putem primi.

Aș dori să spun că situația din zonă este îngrozitoare, în special în ceea ce privește infrastructura, și aș dori să fac apel la oameni să rămână în casă încă câteva ore.

Citește și: Furtuna Antoni lovește o parte din Europa: Alerte meteo cod roșu de ploi torențiale și vijelii, în mai multe țări 

Nu ieșiți afară, nu vă plimbați în aer liber mai ales acolo unde lucrurile nu sunt încă reparate.

Pentru că nu vă puneți doar pe voi în pericol, ci și echipele de salvare", a declarat Robert Golob, premierul Sloveniei.

Premierul sloven spune că apele au provocat cele mai mari pagube din istoria țării.

In ajutorul sinistraților a fost mobilizată și armata.

În ciuda eforturilor depuse de echipele de salvatori, circulația este oprită pe multe șosele, inclusiv pe două autostrăzi importante de lângă capitală Ljubljana.

Agenția de mediu din Slovenia a ridicat alerta la cel mai înalt nivel, pentru că inundațiile și alunecările de teren amenință să provoace noi probleme grave.

Iar meteorologii nu au vești bune. Codul roșu de vreme rea rămâne valabil și astăzi.

Vremea rea a creat probleme și în Austria

Zeci de persoane au fost evacuate după ce ploile abundente au provocat inundații în provincia Carintia din sudul țării.

"Pentru a nu pune în pericol nicio persoană sau gospodărie, am dispus o evacuare. Am evacuat 80 de persoane, iar 36 de doamne și domni au fost cazați peste noapte la școala elementară din Sankt Paul", potrivit autorităților.

Meteorologii anunță ploi însemnate în următoarele ore in sudul Austriei.

Probleme au fost și în Italia

O furtună cu grindină a lovit orașul Milano, iar străzile din mai multe cartiere din vestul orașului au fost acoperite de ape.

Din fericire nu s-au înregistrat pagube majore sau victime după furtuna care s-a abătut vineri asupra metropolei italiene.

Și în Croația, sunt coduri roșii și portocalii de furtună, ploi torențiale și inundații valabile până luni.

Printre regiunile vizate se numără capitala Zagreb dar și zonele turistice Dubrovnik și Split. Autoritățile au închis mai multe șosele din cauza pericolului de inundații

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close