Antena 3 CNN Externe Peruanii cer scoaterea frunzei de coca de pe lista drogurilor periculoase

Peruanii cer scoaterea frunzei de coca de pe lista drogurilor periculoase

Peruanii cer scoaterea frunzei de coca de pe lista drogurilor periculoase
Sursa foto: Protest Peru
13 Mar 2009   •   18:40

Sute de cultivatori de coca au manifestat în faţa ambasadei SUA din Peru. Oamenii cer ca Naţiunile Unite să recunoască frunza de coca pentru calităţile sale tradiţionale, şi cer scoaterea ei de pe lista plantelor interzise. Oficialii ONU spun însă că 80% din frunze sunt transformate în cocaină, unul dintre cele mai periculoase droguri din lume.


Fermierii peruani sunt extrem de nemulţumiţi că numai o companie de stat poate cultiva legal frunze de coca. Aşa că s-au adunat în capitala Lima şi au organizat un protest mai neobişnuit în faţa ambasadei Statelor Unite. Oamenii spun că din frunza coca se fac ceaiuri şi se fabrică dulciuri. Ei cer politicienilor să voteze un proiect de lege care să le permită să cultive legal această plantă. Demersul este susţinut şi de unii parlamentari însă nu se ştie dacă proiectul va trece de legislativ.


?Au trecut 30 de ani de încercări eşuate în lupta antidrog din Peru. Vrem să mai treacă 30 de ani? Dorim, în continuare, un monopol prin care sunt furaţi cultivatorii de coca? Avem nevoie ca autorităţile din Peru să înţeleagă că nu suntem de acord cu traficul de droguri. Vrem ca frunzele de coca să nu mai fie cultivate de traficanţi, ci să asigure un trai pentru peruani?, susţine parlamentarul peruan Nancy Obregon.


Proiectul este susţinut şi de preşedintele Boliviei, a treia ţară cultivatoare de coca din lume, după Columbia şi Peru. Evo Morales a mestecat, miercuri, o frunză de coca în faţa Comisiei antidrog a Naţiunilor Unite. El a cerut ca această plantă să fie scoasă de pe lista neagră a ONU, unde a fost introdusă începând din 1989. Morales a condamnat producerea şi consumul de cocaină, dar a amintit rolul terapeutic al frunzelor de coca, plantă tradiţională în mai multe ţări din America de Sud.


Antena 3

×
Subiecte în articol: cocaina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close