Antena 3 CNN Externe Peste 100 de membri Hamas, arestaţi de armata israeliană. Zeci de români, încă blocaţi în zonă

Peste 100 de membri Hamas, arestaţi de armata israeliană. Zeci de români, încă blocaţi în zonă

Peste 100 de membri Hamas, arestaţi de armata israeliană. Zeci de români, încă blocaţi în zonă
05 Ian 2009   •   20:03

Luptele violente au continuat şi luni seară în Fâşia Gaza. Armata israeliană se confruntă cu luptătorii Hamas.
Peste 100 de membri ai Hamas au fost luaţi prizonieri de forţele armate israeliene. Aceştia vor fi cercetaţi într-o închisoare de maximă securitate, potrivit armatei israeliene.
Zeci de români se află încă prinşi în mijlocul conflictului din Fâşia Gaza, de o parte şi de alta a frontierei cu Israelul. Unii au cerut să fie evacuaţi, însă fără succes deocamdată.
Românii rămaşi în Gaza spun că sunt blocaţi şi nu mai pot pleca. Oamenii se plâng că ar vrea să se întoarcă în ţară, însă oraşul este înconjurat de armata israeliană şi nu se poate trece.
Primul autocar care ar fi trebuit să evacueze cetăţeni străini din Gaza a fost întors din drum, la punctul de frontieră Erez. Printre pasageri se afla şi o familie de români.
Israelul a anunţat că 200 de palestinieni care au şi altă cetăţenie, inclusiv română, pot părăsi zona de conflict.
Prin clipe de coşmar trec şi românii care locuiesc în sudul Israelului, zonă lovită din ce în ce mai des de rachete lansate de militanţii Hamas din Gaza.
Din cauza ameninţării continue a rachetelor Hamas, românii din Israel, alături de majoritatea populaţiei locale, susţin incursiunea militară în Fâşia Gaza.
Numărul victimelor ofensivei israeliene din Fâşia Gaza creşte de la o oră la alta. Liderii Hamas acuză Israelul pentru atacurile asupra populaţiei civile.
"Sioniştii şi-au legitimat crimele asupra copiilor lor atunci când ne-au ucis copiii noştri. Au legitimat crimele poporului lor atunci când ne-au ucis oamenii noştri. Au legitimat bombardarea şcolilor, spitalelor şi ambulanţelor lor atunci când au bombardat şcolile, spitalele şi ambulanţele noastre", a declarat liderul Hamas Mahmoud Zahar.
Oraşul este încercuit de militarii israelieni, iar una dintre pricipalele şosele a fost ocupată. Trupele israeliene controlează în prezent şi porţiuni importante din nordul Fâşiei Gaza.
Ministrul israelian de externe, Tzipi Livini, spune că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Hamas.
"Înainte de operaţiunile militare, Hamas ţintea Israelul oricând dorea, iar Israelul se abţinea. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în ziua în care am început operaţiunile militare. Aşa ceva nu se va mai întâmpla în această regiune. Dacă Israelul va fi atacat, Israelul se va răzbuna. Israelul va răspunde pentru că aceasta este o luptă în desfăşurare, un război de lungă durată împotriva terorismului", a afirmat Tzipi Livini.
Armata israeliană şi-a desfăşutat în Gaza un număr impresionant de trupe: infanterie, tancuri, forţe de geniu, de artilerie. Toate susţinute de Aviaţie, Marină şi de agenţia de securitate israeliană.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Hamas victime razboi
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close