Peste 15.000 de americani au murit, în şase ani, în accidente cauzate de vorbitul la telefon

24 Sep 2010   •   22:33
Peste 15.000 de americani au murit, în şase ani, în accidente cauzate de vorbitul la telefon Foto: timesonline.typepad.com

Peste 15.000 de americani au murit, între 2001 şi 2007, în accidente cauzate de şoferi ce vorbeau la telefon sau trimiteau SMS-uri la volan, arată un raport al cercetătorilor de la Centrul pentru Ştiinţa Sănătăţii de la Universitatea North Texas, citat de The Independent.

Un număr din ce în ce mai mare de astfel de şoferi, implicaţi în accidente, au sub 30 de ani.

"Rezultatele noastre arată că volumul din ce în ce mai mare şi rapid de trimiteri de mesaje text a dat naştere la mii de fatalităţi pe drumurile din Statele Unite ale Americii", au spus cercetătorii Fernando Wilson şi Jim Stimp.

Cei doi au folosit date privind accidentele rutiere cu victime din fiecare stat, pe baza deţinerii de telefon mobil şi a datei de trimitere a mesajelor text, obţinută de la Comisia Federală de Comunicaţii.

Aceştia au constatat că, din 2001-2002, volumul de SMS-uri trimise de americani a crescut cu câteva sute la sută. În 2002, un milion de SMS-uri erau trimise în fiecare lună, în vreme ce în 2008 numărul a ajuns la 110 milioane.

Totodată, cercetătorii au notat aproximativ 16.000 de decese cauzate, între 2001 şi 2007, de vorbitul sau trimisul de SMS-uri la volan. Aceştia au mai spus că noile aplicaţii ale mesageriilor telefonice, precum accesul la contul de e-mail sau altele, reprezintă distracţii din ce în ce mai mari pentru şoferii americani.

Accidentele rutiere soldate cu decese au scăzut în SUA în 2009, ajungând la cel mai mic nivel din anii '50, potrivit autorităţilor americane. Totuşi, pentru fiecare un milion de noi abonaţi la servicii de telefonie mobilă, Wilson şi Stimpson estimează o creştere cu 19% a deceselor cauzate de distragerea atenţiei şoferilor la volan.

Un număr de 30 de state americane a interzis trimiterea de mesaje text pe telefon în timpul şofatului.

Antena3.ro

Parteneri
x close