Antena 3 CNN Externe Peste 7.000 de morţi - cel mai recent bilanţ al cutremurului din Japonia, urmat de tsunami

Peste 7.000 de morţi - cel mai recent bilanţ al cutremurului din Japonia, urmat de tsunami

Peste 7.000 de morţi - cel mai recent bilanţ al cutremurului din Japonia, urmat de tsunami
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
19 Mar 2011   •   14:52
Bilanţul cutremurului urmat de tsunami care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie s-a agravat, ajungând la 7.197 de morţi confirmaţi şi 10.905 persoane dispărute, relatează AFP. 

În timp ce speranţele sunt aproape nule de a mai găsi vreun supravieţuitor, soldaţii au crezut că au descoperit, sâmbătă dimineaţa, o persoană care a supravieţuit în mod miraculos sub dărâmăturile unei case prăbuşite parţial în oraşul Kesennuma. Dar acest tânăr, găsit "în stare de şoc", de fapt se întorsese să îşi vadă casa. 

"Când a fost transportat la spital, un pompier l-a recunoscut şi le-a spus salvatorilor că bărbatul stă de o săptămână într-un centru pentru refugiaţi", a explicat un purtător de cuvânt al armatei.

Situaţia umanitară rămâne precară pentru cei aproximativ 400.000 de sinistraţi, care se confruntă cu frigul, cu riscurile sanitare şi lipsa apei potabile şi a curentului electric în unele centre de primire.

Construirea a 200 de locuinţe temporare a început sâmbătă în oraşul Rikuzentakata, în prefectura Iwate, pentru găzduirea sinistraţilor, a anunţat agenţia Kyodo.

Aproximativ 8.800 de locuinţe urmează să fie construite rapid numai în această prefectură, potrivit autorităţilor locale.

Japonia, a treia putere economică a lumii, nu a făcut apel la ajutor financiar străin, dar numeroase ţări, organizaţii, vedete şi persoane private au trimis donaţii, exprimându-şi emoţia generată de catastrofă. 

Potrivit unui studiu ştiinţific japonez, valul seismic cel mai mare a atins 23 de metri. 

×
Subiecte în articol: japonia cutremur tsunami morti bilant
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close