Antena 3 Externe Peste 8.000 de spanioli au ieşit în stradă. Manifestanţi cer sfârşitul monarhiei în Spania

Peste 8.000 de spanioli au ieşit în stradă. Manifestanţi cer sfârşitul monarhiei în Spania

de M.Z.    |    14 Apr 2013   •   18:09
Peste 8.000 de spanioli au ieşit în stradă. Manifestanţi cer sfârşitul monarhiei în Spania
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP

Peste 8.000 de manifestanţi au defilat duminică în centrul Madridului, pentru a cere formarea unei a treia republici în Spania şi pentru a denunţa monarhia a cărei imagine a fost pătată de peste un an de scandaluri, într-o ţară aflată în criză.

Agitând mii de drapele republicane cu roşu, auriu şi violet, manifestanţii, majoritatea republicani convinşi de multă vreme, strigau "Spania, mâine, va fi republicană" şi "Bourbon, la treabă", la adresa regelui Spaniei Juan Carlos, potrivit Mediafax.

Ca în fiecare an, ei au fost convocaţi, sub sloganul "Jos regimul monarhic, pentru a III-a republică", pentru a marca aniversarea celei de-a II-a republici, proclamate la 14 aprilie 1931, şi urmate de aproape 40 de ani de dictatură franchistă după războiul civil (1936-1939).

"Nimeni nu l-a ales pe rege", susţine Veronica Ruiz, militantă a partidului ecologisto-comunist Izquierda Unida (IU). "Vrem un referendum: aceasta ar fi maniera corectă şi democratică să aflăm ce vrea poporul".

Slăbit de problemele de sănătate repetate, regele Juan Carlos şi-a văzut popularitatea scăzând în ultimele luni, pe măsură ce s-au succedat dezvăluirile privind ancheta pentru corupţie care îl vizează pe ginerele său, Inaki Urdangarin, şi a condus la punerea sub acuzare a fiicei sale mai mici, infanta Cristina, la 3 aprilie.

În urmă cu un an, la 14 aprilie 2012, ţara, afundată într-o criză economică de amploare istorică şi afectată de o rată a şomajului record de 26 la sută, descoperea, şocată, că regele era plecat la vânătoare de elefanţi în Botswana, unde a suferit o fractură de şold. Cu faţa lividă, Juan Carlos şi-a prezentat scuze istorice ţării.

Potrivit unei anchete publicate de cotidianul El Pais pe 7 aprilie, realizată înainte de inculparea infantei Cristina, doar 42 de persoane "aprobau" modul în care suveranul îşi exercita atribuţiile, faţă de 53 la sută care îl "dezaprobau".Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close