Antena 3 CNN Externe Un cunoscut jurnalist de investigații, Peter de Vries, a fost împușcat în cap de un comando de asasini, în Olanda

Un cunoscut jurnalist de investigații, Peter de Vries, a fost împușcat în cap de un comando de asasini, în Olanda

Peter R de Vries, un cunoscut jurnalist olandez de investigații, a fost împușcat marți noaptea, la Amsterdam, la scurt timp după ce a avut o intervenție în cadrul unei emisiuni televizate.

Un cunoscut jurnalist de investigații, Peter de Vries, a fost împușcat în cap de un comando de asasini, în Olanda
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Iul 2021   •   08:28

De Vries (foto), 64 de ani, a fost împușcat de mai multe ori și a fost rănit la cap. El a fost transportat în stare gravă la spital.

Martori citați de postul NOS spun că asupra lui de Vries au fost trase cinci focuri de armă de la mică distanță.

Primarul din Amsterdam,  Femke Halsema, a declarat că jurnalistul se luptă pentru viață și a condamnat atacul "nemilos" asupra acestuia.

Poliția a anunțat că a capturat trei suspecți. Doi dintre aceștia au fost prinși pe autostrada A4 la Leidschendam și un al treilea, la Amsterdam.

Se crede că trăgătorul se află printre suspecți.

De asemenea, un alt bărbat suspect a fost descris de poliție ca având pielea deschisă la culoare, constituție slabă, îmbrăcat într-o jachetă de camuflaj verde închis și purtând o șapcă neagră.

Oamenii legii au cerut populației să nu se apropie de suspect. Ei au făcut apel la martori și cerut înregistrări de pe camerele de supraveghere, solicitând ca materialele să nu fie distribuite pe rețelele sociale.

În trecut, de Vries a beneficiat de protecția poliției, după ce a primit amenințări în urma cazurilor pe care le-a investigat și în urma depozițiilor pe din instanță.

Peter R. de Vries, un jurnalist care a relatat despre crime similare celei căreia i-a căzut victimă

Peter R de Vries a devenit cunoscut relatând despre crime de tipul celei căreia i-a căzut, el însuși, victimă marți noaptea, comentează BBC.

Săptămâna trecută, el a lansat o campanie de strângere de fonduri de un milion de euro, în vederea rezolvării unui așa-numit "cold case" (caz vechi, nesoluționat, n.r.) înainte ca părinții victimei Tanja Groen să moară.

Ca reporter, de Vries s-a ocupat de răpirea magnatului berii, Freddy Heineken, în 1983. 

În 2013, răpitorul lui Heineken, Willem Holleeder, a fost condamnat pentru amenințări la adresa jurnalistului.

În 2019, Holleeder fost condamnat pe viață pentru implicarea în cinci crime.

Peter R. de Vries a primit un premiu Emmy pentru investigația în cazul uciderii lui Natalee Holloway, o adolescentă din SUA care a dispărut în 2005 în insula Aruba din Caraibe.

De Vries l-a consiliat pe Nabil B, martor al acuzării în cazul lui Ridouan Taghi, un baron al drogurilor.

Taghi, un marocano-olandez, și complicii săi sunt în prezent judecați în Olanda pentru crime și trafic de droguri.

Până la capturarea sa în 2019, în Dubani, el a figurat pe lista Europol cu cei mai căutați infractori.

Nabil B. este un fost membru al organizației criminale, considerat martor cheie în proces. Avocatul său, Derk Wiersum, a fost asasinat în fața casei sale din Amsterdam, în 2019.

×
Subiecte în articol: Peter R de Vries Olanda
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close