Antena 3 CNN Externe Petrolul se va mai vărsa în Golful Mexic pentru încă două luni

Petrolul se va mai vărsa în Golful Mexic pentru încă două luni

Petrolul se va mai vărsa în Golful Mexic pentru încă două luni
Sursa foto: golful mexic
31 Mai 2010   •   19:38

Milioane de galoane de petrol s-ar putea devărsa în Golful Mexic pentru încă cel puţin două luni, declara principalul consilier al lui Barack Obama pe energie, care aprecia că accidentul este cel mai grav dezastru ecologic din istoria SUA.
BP şi autorităţile federale au anunţat că se îndreaptă spre o nouă strategie pentru a opri scurgerea de petrol, după ce au admis că operaţiunea "top kill" nu a avut succes, dar va dura 4-7 zile până la punerea în practică.Oricum experţii estimează că abia în luna august ar putea fi oprit devărsare, iar nici atunci integral.
Cel puţin 20 milioane de galoane (peste 75 milioane de litri) se estimează că s-au scurs în pcean de la declanşarea dezastrului, în urmă cu cinci săptămâni, ce aminţă să ducă la o catastrofă ecologică şi economică pe sute de kilometri de coastă a SUA.
"După trei zile în încercare a 'top kill,' nu am putut opri debitul din puţ, astfel că acum credem că este timpul să trecem la următoarele opţiunie,"declara şeful BP pe operaţiuni Doug Suttles .
Carol Browner, consilierul pe energie al Casei Albe, declara că "mai mult ţiţei se scurge în Golful Mexic decât oricând altcândva în istoria noastră. Înseamnă că este mai mult petrol decât Exxon Valdez (Alaska 1989)."
Inginerii au folosit 30.000 de barili de livhid special pentru a pompa în puţ cu scopul de a-l astupa, dar tentativa a eşuat.
Datele guvernului arată că între 18.6 şi 29.5 milioane de galoane de ţiţei s-au scurs în Golf- cu mult mai mult decât cele 11 miioane de galoane în urma dezastrulului Exxon Valdez din 1989.
Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close