Antena 3 CNN Externe Phenian cere ONU să susţină o nouă anchetă în cazul scufundării navei sud-coreene

Phenian cere ONU să susţină o nouă anchetă în cazul scufundării navei sud-coreene

Phenian cere ONU să susţină o nouă anchetă în cazul scufundării navei sud-coreene
01 Iul 2010   •   01:43


Coreea de Nord a cerut Consiliului de Securitate al ONU să sprijine apelul său pentru o nouă anchetă în cazul scufundării navei militare sud-coreene din luna martie, pentru care Seul a învinovăţit Phenianul.

 "Suntem de părere că cea mai raţională cale de a reglementa incidental este ca nordul şi sudul Coreii să stea împreună pentru a dovedi adevărul," arăta ambasadorul nord-coreean la ONU, Sin Son-ho, într-o scrisoare către omologul său mexican, Claude Heller, actual preşedinte al Consiliului.

 Membrii occidentali ai Consiliului au respins ideea de a organiza o nouă anchetă, argumentând că ancheta condusă de Coreea de Sud cu participare internaţională a strâns dovezi concludente împotriva Phenianului.

 Acea investigaţie a stabilit că o torpilă nord-coreeană a scufundat corveta Cheonan pe 26 martie, ucigând 46 de marinari sud-coreeni.

Phenian a negat responsabilitatea şi susţine că rezultatele sunt incorecte.

 Sin arăta că ONU "ar trebui să ia măsuri pentru ca SUA şi Coreea de Sud să primească  grupul de inspecţie al Comisiei naţionale de apărare aşa cum a propus DPRK (Coreea de Nord), victima, pentru a ajuta la verificarea 'rezultatului investigaţiei şi să găsească adevărul."

Departamentul American de stat a respins necesitatea unei noi anchete.

În scrisoare, Sin mai cere Consiliului să sprijine Phenianul în cererea sa pentru discuţii militare la nivel înalt cu Coreea de Sud.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close