Antena 3 Externe Phenianul INTERZICE accesul sud-coreenilor într-o zonă industrială comună. "Am pregătit o acţiune militară"

Phenianul INTERZICE accesul sud-coreenilor într-o zonă industrială comună. "Am pregătit o acţiune militară"

03 Apr 2013   •   08:18
Phenianul INTERZICE accesul sud-coreenilor într-o zonă industrială comună. "Am pregătit o acţiune militară"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţii sud-coreeni să pătrundă în interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperării între cele două ţări, un gest ce reprezintă o nouă escaladare a crizei din Peninsula Coreea, informează AFP.


UPDATE 09.00 -
Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat miercuri că dispune de un plan de urgenţă ce prevede o posibilă recurgere la forţă, cu scopul garantării securităţii cetăţenilor sud-coreeni ce muncesc în complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, închis de Phenian, scrie AFP.
   
"Am pregătit un plan de urgenţă, inclusiv o posibilă acţiune militară, în cazul unei situaţii grave", a declarat Kim Kwan-jin într-o reuniune a deputaţilor din cadrul partidului conservator, majoritar.Coreea de "Nord ne-a anunţat în această (miercuri) dimineaţa că nu va autoriza plecările de la Kaesong şi va interzice accesul către" complex, a declarat Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări.

Phenianul nu a precizat cât timp va rămâne în vigoare suspendarea accesului, a adăugat el.

Anterior, Ministerul Unificării a anunţat că cei 484 de sud-coreeni ce urmau să pătrundă miercuri în interiorul complexului nu au fost autorizaţi să facă acest lucru de către Coreea de Nord.

De obicei, sud-coreenii trec frontiera la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Zona industrială, situată la aproximativ 10 kilometri de la frontieră, a fost inaugurată în 2004, exprimând o voinţă simbolică de stabilire a unei cooperări între cele două Corei.

Potrivit Seulului, 861 de sud-coreeni se află, de altfel, în interiorul complexului.

"Ne aşteptăm ca cetăţenii noştri (aflaţi) în prezent în (Coreea de) Nord să revină fără dificultate", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Considerat o sursă preţioasă de devize străine, de care nord-coreenii au mare nevoie, acest complex industrial a rămas deschis în continuare, în pofida crizelor repetate din peninsulă, cu excepţia unei singure zi, în 2009. Phenianul a blocat accesul în interior, în semn de protest faţă de manevrele militare comune americano-sud-coreene.

Trecerea frontierei către Kaesong a avut loc normal în ultimele săptămâni, în pofida tensiunilor tot mai puternice între cele două Corei.

Stabilitatea exploatării complexului este considerată un adevărat "barometru" al relaţiilor intercoreene, iar închiderea acestuia ar marca o escaladare clară a tensiunilor.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close