Antena 3 Externe Philip Morris admite că mai mulţi copii au lucrat în fermele kazace de unde şi-a procurat tutun

Philip Morris admite că mai mulţi copii au lucrat în fermele kazace de unde şi-a procurat tutun

17 Iul 2010   •   13:27
Philip Morris admite că mai mulţi copii au lucrat în fermele kazace de unde şi-a procurat tutun

Compania Philip Morris a fost obligată să admită că mai mulţi copii, în vârstă chiar şi de zece ani, au fost obligaţi să muncească la fermele de tutun din Kazahstan cu care firma are contracte, relatează The Independent.

Citând un raport al Human Rights Watch, emigranţii care lucrează la respectivele ferme de tutun, majoritatea provenind din ţara vecină Kazahstanului, Kîrgîzstan, lucrau acolo în condiţii ce aduc a muncă forţată. Muncitorilor, care lucrau pentru ferme ce vindeau apoi tutunul produs către Philip Morris International, li se luau paşapoartele şi erau adesea puşi să muncească peste program fără a primi bani în plus.

Compania, care foloseşte tutunul din Kazahstan pentru fabricarea ţigărilor vândute în Rusia şi în fostele state sovietice, a afirmat că va lua "măsuri imediate" pentru a opri abuzurile.

În multe cazuri, familiile plăteau sume impresionante intermediarilor care le aranjau călătoriile în Kazahstan, în cadrul unor scheme care seamănă izbitor cu traficul de persoane. Raportul prezintă 72 de cazuri de copii care erau folosiţi la muncă în aceste ferme.

Philip Morris produce mărci de ţigări precum Marlboro sau Chesterfield în peste 150 de ţări din lume. În 2009, compania a cumpărat 1.500 de tone de tutun de la fermele din Kazahstan.

După raportul Human Rights Watch, compania a dat publicităţii, joi, un comunicat în care mulţumeşte ONG-ului pentru că a ridicat aceste probleme, adăugând totodată că "se opune ferm oricăror practici de forţare a copiilor la muncă şi oricăror abuzuri în muncă".

Compania producătoare de tutun a mai anunţat că va implementa un set de reguli prin care se va asigura că abuzurile de acest gen vor fi stopate, între acestea regăsindu-se oferta de parteneriat cu ONG-urile locale pentru a asigura şcolarizarea copiilor migranţilor sau asumarea unei monitorizări independente care să garanteze că fermele de tutun respectă regulile.

Foto: aaec.vt.edu

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close