Antena 3 CNN Externe Piaţa Universităţii se mută în Republica Moldova: Zeci de studenţi din Iaşi au plecat spre Chişinău

Piaţa Universităţii se mută în Republica Moldova: Zeci de studenţi din Iaşi au plecat spre Chişinău

Piaţa Universităţii se mută în Republica Moldova: Zeci de studenţi din Iaşi au plecat spre Chişinău
Sursa foto: tineri moldoveni
07 Apr 2009   •   12:02

Protestele moldovenilor faţă de rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova continuă. Marţi dimineaţa, mii de tineri ?înarmaţi? cu drapele tricolore şi lozinci anticomuniste se aflau în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a protesta. Potrivit agenţiilor de presă din Republica Moldova, câţiva poliţişti au fost răniţi în confruntările cu protestatarii.


Atmosfera e asemănătoare cu cea din anii '90, când tinerii români protestau în Piaţa Universităţii din Bucureşti. De altfel, şi unele cântece sunt împrumutate de aici: "Mai bine mort, decât comunist" se strigă astăzi în Republica Moldova, la fel ca acum 20 de ani în România.

Numărul mare de protestatari a început să încurce circulaţia din zonă, care se desfăşoară cu dificultate.
Protestul împotriva fraudelor electorale a început luni. Tinerii au protestat până seara tarziu faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie.

Protestatarii au cântat imnul României, au arborat steagul românesc şi au cerut repetarea alegerilor.

Ultimele informaţii arată că autocare cu studenţi basarabeni au plecat din Iaşi spre Chişinău, pentru a se alătura protestatarilor. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să treacă graniţa.

IMAGINI DE LA PROTESTELE DIN REPUBLICA MOLDOVA


Potrivit publicaţiei Moldova Azi, procuratura a calificat drept ilegale şi inadmisibile acţiunile organizatorilor şi participanţilor la protest. Autorităţile au iniţiat şi un dosar penal.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale a Moldovei citat de ?Moldova Azi?, "la 6 aprilie între orele 16:00 ? 23:20, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a fost organizată de către Ghenadie Brega cu participarea activă a liderilor unor partide politice (V. Filat, A. Tănase, V. Ungureanu, V. Pavlicenco, O. Cernei, V. Nagacevschi etc.) o întrunire la care au participat cîteva sute de oameni".

?Pe faptul organizării şi participării active la dezordini în masă, însoţite de dezorganizarea activităţilor transportului şi tentativelor de răsturnare şi deteriorare a lui cu violenţa şi batjocura altor persoane, cu chemări la nesupunere cerinţelor legitime ale reprezentanţilor autorităţilor şi la dezordine în masă, Procuratura a iniţiat urmărirea penală conform art.285 CP?, se mai arată în comunicat.

Potrivit rezultatelor provizorii ale alegerilor de duminică, Partidul Comuniştilor a obţinut aproape 50 la sută din voturi. Acest lucru le permite comuniştilor să aleagă noul preşedinte.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Chisinau
Parteneri
Noi sancțiuni drastice pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan în România
x close