x close

Înfrângere pentru ISIS. Cât a pierdut gruparea teroristă din teritoriul pe care îl controla în 2014

22 Dec 2015   •   00:12
Înfrângere pentru ISIS. Cât a pierdut gruparea teroristă din teritoriul pe care îl controla în 2014 Foto: wikipedia.org

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI/ ISIS) a pierdut lună de lună controlul unor zone din Siria și Irak în 2015, terminând anul cu 14% mai puțin teritoriu decât în 2014, relevă luni un studiu al institutului specializat IHS Jane's cu sediul la Londra, informează AFP, potrivit Agerpres.

 
Bazându-se pe informații difuzate pe media sociale și pe surse din Siria și Irak, IHS estimează că zona controlată de ISIS s-a redus cu 12.800 kilometri pătraţi, între 1 ianuarie și 14 decembrie 2015. Gruparea controlează în prezent 78.000 kilometri pătraţi, potrivit acestui studiu.
 
Pe de altă parte, kurzii sirieni aproape că și-au triplat zona de control (+186%), care era la mijlocul lui decembrie de 15.800 kilometri pătraţi.
 
Una dintre pierderile ISIS este zona frontalieră de nord dintre Turcia și Siria, în regiunea Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei turce pentru grupare.
 
"Am văzut deja un impact financiar negativ pentru gruparea Statul Islamic după pierderea controlului frontierei la Tal Abyad și asta înainte de recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra capacităților de producție petrolieră ale grupului", afirmă Columb Strack, unul dintre analiștii IHS specialist în Orientul Mijlociu.
 
"Alte pierderi substanțiale din Irak sunt orașul Tikrit, complexul rafinăriei de la Baiji care a fost aprig disputat și un tronson al autostrăzii principale între Raqqa și Mosul, ceea ce complică transportul de bunuri și de combatanți între cele două orașe cele mai importante controlate de SI", a adăugat el.
 
Dacă gruparea SI a pierdut zone, pe de altă parte a și cucerit teritorii.
 
"Cuceririle lor cele mai semnificative în 2015 au fost avansul realizat în vestul Siriei, via Palmyra, și ocuparea centrului Ramadi", notează Columb Strack. Aceste două cuceriri au avut loc în urma unor ofensive "aproape simultane în mai 2015" dar acestea au avut loc în detrimentul nordului Siriei, care a fost cucerit de kurzi.
 
La Tal Abyad, forțele jihadiste ale SI erau atât de slăbite încât a trebuit să fie întărite de unități ale poliției religioase de la Raqqa, conform raportului care apreciază că gruparea SI a fost "copleșită".
 
Asta arată și faptul că "teritoriile kurde sunt de mai mică importanță în raport cu expulzarea forțelor guvernamentale siriene și irakiene de pe teritoriile tradiționale sunnite", estimează Columb Strack.
 
Analiza "geospațială" a activităților SI arată și că ele sunt "puternic concentrate în jurul Bagdadului și Damascului".
 
Ca și SI, regimul lui Bashar al-Assad a pierdut din influență, acesta controlând în prezent doar 30.000 kilometri pătraţi (-16%), dintr-o țară a cărei suprafață totală este de 185.180 kilometri pătraţi.
 
Însă, constată Columb Strack, "guvernul sirian a reușit să recupereze o parte din pierderile sale teritoriale suferite la începutul anului, datorită intervenției militare ruse în septembrie".

Citeşte mai multe despre:

ISIS Stat Islamic
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati