Antena 3 CNN Externe Pilotul unui Airbus A320 a adormit la manșă după ce comandantul s-a dus la culcare. Zborul a deviat de la traseu și a avut un deznodământ incredibil

Pilotul unui Airbus A320 a adormit la manșă după ce comandantul s-a dus la culcare. Zborul a deviat de la traseu și a avut un deznodământ incredibil

Un pilot și un copilot ai unei curse aviatice de pasageri au dormit simultan la bordul aparatului timp de aproximativ o jumătate de oră, în timp ce aeronava se afla în plin zbor.

Pilotul unui Airbus A320 a adormit la manșă după ce comandantul s-a dus la culcare. Zborul a deviat de la traseu și a avut un deznodământ incredibil
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Bayne Stanley
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2024   •   19:40

S-a întâmplat pe 25 ianuarie, în timpul cursei efectuate de compania indoneziană Batik Air din insula Sulawesi către capitala Jakarta cu un Airbus A320.

Informațiile apar în raportul preliminar al Comitetului național pentru siguranța transporturilor din Indonezia, KNKT.

Raportul, consultat Agenția France Presse, AFP, arată că unul dintre piloți nu se odihnise corespunzător în noaptea de dinaintea zborului.

Astfel, la aproximativ o jumătate de oră după ce avionul a decolat, comandantul zborului a cerut permisiunea secundului său să se odihnească.

Copilotul a preluat apoi comanda aeronavei, dar a adormit și el.

"Comandantul secund are doi gemeni în vârstă de o lună. Soția sa a avut grijă de bebeluși, iar el a asistat în timp ce se afla acasă", se arată în raportul de investigație asupra incidentului.

Copilotul adormit a fost trezit de comandatul care se odihnise o jumătate de oră

La câteva minute după ultima transmisie înregistrată de copilot, centrul de control zonal din Jakarta a încercat să contacteze aeronava, dar nu a primit niciun răspuns.

La 28 de minute după ultima transmisie înregistrată, pilotul s-a trezit și a realizat că, între timp, copilotul său adormise, iar aeronava nu se afla pe traiectoria de zbor corectă.

Comandantul și-a trezit imediat colegul, a răspuns apelurilor din Jakarta și a corectat traiectoria de zbor, se arată în raport.

Avionul cu 153 de pasageri și patru însoțitori de bord a aterizat în siguranță.

În urma incidentului, agenția indoneziană de siguranță aeriană a cerut îmbunătățirea mecanismelor de monitorizare a oboselii piloților și a solicitat în mod specific companiei Batik Air să instituie proceduri detaliate pentru verificări "adecvate și regulate" în cabina de pilotaj.

Indonezia este un arhipelag vast cu un bilanț slab în materie de siguranță aeriană, deși se bazează foarte mult pe transportul aerian pentru a conecta miile sale de insule, menționează AFP.

Surse: AFP, RFI

Foto: Aeronavă Airbus A320

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close