Antena 3 CNN Externe Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopter va primi 500.000 de dolari

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopter va primi 500.000 de dolari

Un pilot rus, care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopter, va primi aproape 500.000 de dolari, informează Serviciul de Informaţii Militare al Ucrainei.

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopter va primi 500.000 de dolari
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2023   •   15:35

În aprilie 2022, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care oferă până la 1 milion de dolari militarilor ruși care reușesc să transfere echipamente în Ucraina, iar valoarea plăţii  depinde de tipul de echipament pe care aceștia îl predau, precizează The Kyiv Indepedent.

În data de 23 august, presa ucraineană anunţa că Maksim Kuzminov, în vârstă de 28 de ani a aterizat cu elicopterul său Mi-8 complet intact pe un aerodrom din Ucraina.

Acesta a explicat într-o conferinţă de presă că a dezertat pentru că "nu a vrut să contribuie" la crimele comise de forțele rusești în Ucraina, despre care crede că este o "țară minunată".

Mai mult, tânărul a precizat că el a fost cel care a contactat partea ucraineană, iar aceştia i-au dat asigurări că el şi familia sa vor fi protejaţi şi că vor primi bani şi documente noi dacă dezertează.

De asemenea, părinţii i-au susținut planurile de a dezerta și i s-au alăturat în Ucraina.

El a adăugat că nu mai are contact cu alți soldați ruși alături de care a luptat, dar că ar dori să le transmită că nu există fasciști sau naziști în Ucraina, așa cum susține propaganda rusă.

Povestea a fost prezentată în documentarul "Piloți ruși doborâți", difuzat de televiziunea ucraineană în seara zilei de 3 septembrie. Filmul a dezvăluit modul în care a fost planificată și efectuată aterizarea, iar Kuzminov a făcut apel la alți piloți ruși să îi urmeze exemplul.

"Dacă veți face ceea ce am făcut eu, acest gen de lucru, nu veți regreta deloc. Veți fi asigurați pentru tot restul vieții cu absolut totul", a declarat Kuzminov.

Kuzminov a furnizat "dovezi valoroase despre aviația armatei ruse, sistemele de comunicații și rețeaua de aerodromuri", potrivit documentarului.

"Atunci când Ucraina face apel oficial la ruși să treacă de partea noastră împreună cu echipamentul, nu este vorba de propagandă. Nu este o minciună. Este adevărul", a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (HUR).

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close