Antena 3 CNN Externe Pistoalele ar putea intra din nou în legalitate la Chicago, după 28 de ani de interdicţie

Pistoalele ar putea intra din nou în legalitate la Chicago, după 28 de ani de interdicţie

Pistoalele ar putea intra din nou în legalitate la Chicago, după 28 de ani de interdicţie
02 Mar 2010   •   12:40

Curtea Supremă a Statelor Unite examinează, începând de marţi, o plângere împotriva interzicerii pistoalelor în Chicago. Chiar şi unii activişti comunitari susţin că armele de foc sunt singurul mijloc de apărare împotriva delicvenţilor care sunt, oricum, înarmaţi.

De aproape trei decenii, primăria din Chicago a scos pistoalele în afara legii. Dar decizia nu a adus liniştea în cartierele fierbinţi. Dimpotrivă, Chicago este oraşul american cu cea mai mare rată de omucideri în rândul tinerilor. Doar în ultimul an şcolar s-au înregistrat 36 de crime, cele mai multe ca urmare a luptelor între bande.

Interzicerea pistoalelor este contestată, acum, la Curtea Supremă în numele celui de-al doilea amendament la Constituţia Statelor Unite, care prevede dreptul cetăţenilor să poarte arme.

Majoritatea activiştilor care se străduiesc să-i ţină pe tineri departe de violenţă resping ideea că pistoalele ar putea reintra în legalitate. Dar nu toţi sunt de aceeaşi părere: unii cred că oamenii trebuie să se poată apăra cu arma în mână împotriva răufăcătorilor.

Acum doi ani, Curtea Supremă a anulat o interdicţie asemănătoare în capitala federală, Washington. Dar decizia de acum ar putea fi diferită, deoarece Chicago nu este administrat de guvernul federal. Dezbaterile vor fi urmărite cu atenţie de toţi cei care se tem că autorizarea pistoalelor nu poate decât să sporească violenţa şi numărul victimelor.

Antena 3




×
Subiecte în articol: chicago pistoale
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close