Antena 3 CNN Externe Planul secret care va schimba din temelii o super-putere. Ţara în care se pregăteşte o lovitură de stat cu ajutorul SUA

Planul secret care va schimba din temelii o super-putere. Ţara în care se pregăteşte o lovitură de stat cu ajutorul SUA

Planul secret care va schimba din temelii o super-putere. Ţara în care se pregăteşte o lovitură de stat cu ajutorul SUA
Sursa foto: Foto: globalvoicesonline.org
de O.P.    |    28 Mar 2012   •   13:32

Zvonurile au pus la pământ pieţele financiare din Asia. Bursele asiatice au scăzut din cauza unui zvon potrivit căruia în China s-ar pregăti o lovitură de stat.

Se pare că totul a început cu demiterea lui Bo Xilai, şeful partidului Comunist - demitere care i-a luat prin surprindere pe occidentalii care privesc acum cu teamă spre China. Se pare că această acţiune este legată şi de fostul viceprimar al Chongqing, Wang Lijun, ex-şef al poliţiei locale.

În februarie, Wang Lijun a încercat să se refugieze la Consulatul SUA din Chongqing, unde a şi cerut azil politic. Imediat ce a părăsit sediul consulatului a fost arestat de securitate.

Se pare că funcţionarul chinez le-ar fi oferit americanilor materiale care puteau compromite cariera şefului său Bo Xilai, precum şi dosare în care se descria corupţia de la vârful conducerii din Partidul Comunist.

Premierul chinez Wen Jiabao a criticat conducerea partidului din provincia Chongqing: "Conducerea partidului din Chongqing ar trebui să îşi revizuiască acţiunile, iar ce i s-a întâmplat lui Wang Lijun să le fie învăţătură de minte".

Bo Xilai este cunoscut - scrie AFP - ca responsabil al transformării spectaculoase a oraşului Chongqing, oraş-laborator cu 33 de milioane de locuitori, devenit unul din principalii poli economici ai Chinei şi prezentat uneori drept cel mai mare centru urban din lume.

Mai mult, Bo a fost ministru al comerţului, şi a dus o campanie virulentă împotriva mafiei.

Lovitura de stat din China ar fi pusă în scenă de Zhou Yongkang, un înalt oficial din cadrul Partidului Comunist, iar aceste zvonuri care au dus la prăbuşprea burselor par să fie credibile dată fiind cenzura care pus stăpânire pe internetul chinezesc în foarte scurt timp, scrie Taiwan News Channel.



×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close