Antena 3 Externe Platforma de vaccinare Latium din Italia, a fost blocată de un atac cibernetic

Platforma de vaccinare Latium din Italia, a fost blocată de un atac cibernetic

de Alexandra Ionescu    |    03 Aug 2021   •   14:33
Platforma de vaccinare Latium din Italia, a fost blocată de un atac cibernetic
Sursa foto: Getty Images

Hackeri au atacat sisteme informatice aparţinând unei societăţi care gestionează programări la vaccinare împotriva noului coronavirus în regiunea Latium, în care se află Roma, iar platforma a fost oprită, anunţă duminică autorităţile regionale.

Serviciile secrete italiene cercetează atacul care, potrivit ziarului La Repubblica, ar fi pornit de la un server situat în Germania.

În urma atacului cibernetic a fost paralizată întreaga activitate din regiune, mai ales posibilitatea de a se programa pentru un vaccin, iar campania de vaccinare continuă foarte lent având în vedere că toate datele trebuie înregistrate manual, au explicat responsabili ai departamentului sănătăţii din Lazio.

De asemenea, anchetatorii avertizează că atacul poate ameninţa confidenţialitatea datelor sensibile a aproximativ 70% dintre locuitorii din Roma şi din provinciile învecinate care s-au vaccinat.

Consilierul pe probleme de sănătate al regiunii, Alessio D'Amato, a asigurat că deocamdată nu au fost furate date şi că se lucrează pentru ca toate persoanele să poată fi vaccinate şi să obţină un certificat.

Hackerii, care au utilizat "un program nu foarte complex pentru a bloca sistemul, nu au avut intenţia de a fura datele a milioane de persoane, ci să saboteze sistemul şi să afecteze reţeaua pentru a provoca daune greu de reparat", s-a scris în La Repubblica.

Se pare că ei ar fi plasat o cerere de răscumpărare pentru o sumă în bitcoini, ipoteză neconfirmată de anchetatori.

Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, Poliţia italiană a Comunicaţiilor şi Parchetul din Roma s-au sesizat în acest dosar şi ar putea deschide o anchetă, în vederea identificării autorilor atacului.

Italia a urmat exepmplul Franţei - unde un paşaport sanitar este pe cale să fie extins - şi a anunţat introducerea unui ”paşaport verde” obligatoriu cu privire la o întreagă listă de activităţi.

Această decizie a provocat manifestaţii de protest în întreaga ţară.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close