Antena 3 CNN Externe Plecat cu jalba-n proţap la Washington, Poroşenko a venit cu mai puţin decât se aştepta. SUA vor acorda doar "sprijin neletal" Ucrainei

Plecat cu jalba-n proţap la Washington, Poroşenko a venit cu mai puţin decât se aştepta. SUA vor acorda doar "sprijin neletal" Ucrainei

Plecat cu jalba-n proţap la Washington, Poroşenko a venit cu mai puţin decât se aştepta. SUA vor acorda doar "sprijin neletal" Ucrainei
de G.C.P    |    19 Sep 2014   •   14:06

Preşedintele american, Barack Obama, a declinat un eventual "sprijin letal" acordat Ucrainei, şi asta în ciuda pledoariei pasionale a omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, susţinută în faţa Congresului SUA.

În timpul întâlnirii de la Casa Albă, care s-a desfăşurat după discursul ţinut în faţa parlamentarilor americani, Obama a spus că Statele Unite vor continua să mobilizeze comunitatea internaţională pentru o soluţionare diplomatică cât mai rapidă a conflictului din Ucraina, relatează Reuters.

După întrevederea celor doi şefi de stat, Poroşenko s-a declarat mulţumit de sprijinul Washington-ului şi şi-a exprimat speranţa că acordul fragil de încetare a focului din Ucraina va duce până la urmă la stabilitate şi pace.

Anterior, liderul ucrainean sugera că NATO va acorda un "statut de securitate special" Ucrainei. În adresarea din plenul Congresului, el a solicitat Washington-ului să asigure autorităţilor de la Kiev "mai mult echipament militar, letal şi neletal" pentru a păstra pacea în sud-estul ţării sale.

În vreme ce preşedintele Obama continua să menţioneze că Ucraina va beneficia doar de o asistenţă "non-letală" (veste anti-glonţ, căşti de protecţie etc), Poroşenko spunea că acestea nu sunt suficiente.


"Păturile şi ochelarii cu vedere în infraroşu sunt elemente importante, dar nu putem câştiga un război cu ajutorul păturilor. Nu putem menţine pacea cu păturile", a spus el în Congres, adăugând că Ucraina are nevoie urgentă de "mai mult echipament militar, atât letal, cât şi neletal".

Discursul său a fost răsplătit cu ropote de aplauze de către toţi cei prezenţi.

Poroşenko a acuzat Rusia că derulează un "proiect imperialist", iar liderii de la Moscova sunt "nostalgici ai Uniunii Sovietice", aducând aminte de alipirea Crimeei şi ajutorul acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

"Vin în faţa dumneavoastră şi vă solicit să nu lăsaţi Ucraina singură în faţa acestei agresiuni", a spus Poroşenko, făcând referire la teritoriile confiscate de către ruşi din Georgia (Abhazia şi Osetia de Sud) din 2008 şi la conflictul militar din Moldova, din 1992, care a dus la proclamarea unilaterală a independeţei transnistriene.

La finalul speech-ului său, liderul de la Kiev a făcut o paralelă surprinzătoare cu situaţia Israelului:
"La fel ca Israel, Ucraina are dreptul să îşi apere teritoriul şi aşa va face cu tot curajul din inimă şi toată determinarea sufletească", a conchis Poroşenko.

×
Subiecte în articol: Petro Porosenko

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close